Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Έρχεται ο οδηγός για τα Φωτοβολταϊκά στη στέγη – «Πρεμιέρα» με τους οικιακούς καταναλωτές

Με τους οικιακούς καταναλωτές θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», με τις αιτήσεις να ανοίγουν το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του προγράμματος έχει οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, ενώ αργότερα η ειδική πλατφόρμα θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από αγρότες και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτούμενοι αγρότες εκτιμάται πως θα κινηθούν στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000, καθώς σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό προβλέπονται εγκεκριμένα κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν στην πορεία του προγράμματος.

Επιδότηση έως 60%
Το ποσοστό της επιδότησης θα κριθεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Πιο αναλυτικά, εκτιμάται πως:

  • για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.
  • η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα
  • οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά
  • οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60%


Όφελος 17.300 ευρώ σε ένα οικιακό σύστημα
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα παραδείγματα εξοικονόμησης που αναλύθηκαν ανέφερε πως ένας οικιακός καταναλωτής, μπορεί να έχει όφελος 17.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το παράδειγμα που αφορούσε σε ένα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος, ήτοι 4.500 kWh ετησίως, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης, με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Η τιμή ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται κοντά στα 11.500 ευρώ, από τα οποία μια επιδότηση της τάξεως θα καλύψει τα 4.600 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%).

Ένα τέτοιο σύστημα θα έχει απόσβεση στα 7,8 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ στα υπόλοιπα 17,2 έτη – από τα 25 έτη – της σύμβασης το κέρδος θα ανέλθει σε 17.300 ευρώ.

πηγή: cnn.gr

Related posts

Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης

Arcadia Spot FG

Ενημέρωση των δικαιούχων Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή

Arcadia Spot FG

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Επιδότηση έως και 16.000 ευρώ – Αναλυτικά ο οδηγός

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment