Ελλάδα Επικαιρότητα

Τέμπη: Την Παρασκευή απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι

Την Παρασκευή απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι μετά από κλήση του ειδικού εφέτη ανακριτή στη Λάρισα. Οι τρεις κατηγορούνται ότι συντέλεσαν με τις πράξεις τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για λάθη και παράλειψη καθηκόντων κατά την βάρδια τους. Πιο συγκεκριμένα ο επιθεωρητής κυκλοφορίας κατηγορείται για την διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Αυτό το αδίκημα τιμωρείται ως κακούργημα με ποινές από 10 χρόνια έως ισόβια. Επίσης κατηγορείται και για ανθρωποκτονίες κατά συρροήν από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροήν.

Οι δύο εμπειρότεροι σταθμάρχες που έφυγαν πριν την λήξη της βάρδιας τους που ήταν στις 23:00 το βράδυ βαραίνονται από τις ίδιες κατηγορίες με τον επιθεωρητή. Επίσης βαραίνονται και με τις ίδιες κατηγορίες με τον σταθμάρχη Λάρισας Βασίλη Σαμαρά ο οποίος είναι προφυλακισμένος.

Οι έρευνες για ποινικές ευθύνες και ανώτερων υπαλλήλων του ΟΣΕ συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς και μεθοδικότητα. Πιο συγκεκριμένα για την ώρα επικεντρώνονται σε αυτόυς που υπέγραψαν τις βάρδιες του επιθεωρητή κυκλοφορίας.

Έρευνα θα διεξαχθεί και για την πιστοποίηση της ικανότητας του σταθμάρχη. Δηλαδή ποιοί τον πιστοποίησαν και με τι παραμέτρους. Άξιο αναφοράς είναι πως ο ίδιος είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση του μερικές μέρες πριν την μοιραία βάρδια. Αυτό προφανώς σημαίνει πως δεν είχε επαρκή εμπειρία για να τοποθετηθεί σε έναν τόσο κομβικό σταθμό.

Παράλληλα τρέχει και η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τις συμβάσεις έργων του ΟΣΕ που δεν υλοποιήθηκαν. Επίσης η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αναζητά μίζες από εργολαβίες και έργα στον ΟΣΕ.

Το μαχαίρι φαίνεται ότι θα φτάσει στο κόκκαλο καθώς οι έρευνες θα έχουν βάθος 15ετίας.

Η ελλιπής εκπαίδευση των σταθμάρχων

Τα λάθη και οι παραλείψεις με τις έρευνες έρχονται όλο και περισσότερα στην επιφάνεια.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είχε προειδοποιήσει γραπτώς τον ΟΣΕ και την Hellenic Train για την ελλιπή εκπαίδευση των σταθμάρχων. Σοκαριστικό είναι πως ένα τέτοιο έγγραφο είχε σταλεί 4 μέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το έγγραφο που εστάλη στις 24 Φεβρουαρίου 2023 μάλιστα κάνει αναφορά για 2 εκτροχιασμούς. Στον σιδηροδρομιό σταθμό Λιανοκλαδίου και στον σιδηροδρομικό σταθμό Τιθορέας στις 10 και 21 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με την έρευνα των δύο αυτών συμβάντων προέκυψε ότι προέρχονταν από ανθρώπινο παράγοντα. Στα έγγραφα αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ρωτάει ποιοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν το προσωπικό του ΟΣΕ στα λάθη αυτών των 2 συμβάντων. Μεγάλη αναφορά σε αυτά τα έγγραφα γίνεται στην διερεύνηση ελλιπούς εκπαίδευσης και στην πάρση μέτρων για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων λαθών.

Τι δήλωσε ο εξεταστής πιστοποίησης του προφυλακισμένου σταθμάχη

Σε ερωτήσεις απάντησε ο εξεταστής του προφυλακισμένου σταθμάρχη για την πιστοποίηση του στο ΣΚΑΪ:

«Απάντησαν στις ερωτήσεις. Ρωτούσαμε γενικά και για τη σηματοδότηση και για την αρμοδιότητα του σταθμάρχη και την αναγγελία ακόμα και τι αίτημα του δίνουμε του μηχανοδηγού όταν πρόκειται να αλλάξει κυκλοφορία, να αλλάξει γραμμή και όλοι ξέρανε. Η εκπαίδευση έγινε σωστά δηλαδή, η θεωρητική».

«Η πρακτική είναι όμως, ό,τι και να ξέρεις θεωρητικά η πράξη είναι πολύ διαφορετική και χρειάζεται πολλή εξάσκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εξεταστής του 59χρονου και πρόσθεσε:

«Εγώ ας πούμε όταν ανέλαβα σε τοπικό χειριστήριο έκανα ενάμιση μήνα και εγώ αποφάσισα να το παρατείνω τόσο για να το κατανοήσω ακριβώς. Η θεωρία είναι εύκολο να τη μάθουμε σαν ποίημα. Η πράξη όμως διαφέρει.»

Δολιοφθορά στα θέματα εξέτασης – γνώριζαν οι εξεταζόμενοι τα θέματα

Περί στημένων εξετάσεων έκανε αναφορά ο πρώην σταθμάρχης Βόλου Γιώργος Αποστολιέρης στο ΣΚΑΪ:

«Καθόμαστε έξι μήνες μαζί και εγώ πάλι σου βάζω τα θέματα; Θα σε απορρίψω; Ποιος έχει απορριφθεί καταρχήν. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έπρεπε να κριθεί προακτέος ή απορριπτέος; Γιατί βρίσκεται εκεί ποιος τον έκρινε; » διερωτάται ο Γιώργος Αποστολέρης και προσθέτει:

«Σαφέστατα. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να λέγεται εκπαίδευση. Αν είναι να πάω και εγώ στο πανεπιστήμιο να τελειώσω γιατρός. Και ας με εξετάσουν και εμένα μία τριμελής επιτροπή οι οποίοι κάθονται δύο λεπτά και με αξιολογούν αφού μου έχουν δώσει τα θέματα και λέω ότι το κόκκαλο αυτό είναι άσπρο.»

Πηγή CNN Greece

Related posts

Γιώργος Παπαηλιού για τα Τέμπη

Arcadia Spot GZ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά τη μνήμη των νεκρών στα Τέμπη έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα

Arcadia Spot GZ

Τέμπη : Επισόδεια στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της πορείας

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment