Επικαιρότητα Υγεία

Το Comfort Food επιδεινώνει το στρες 2023

comfort food

Νεά μελέτη έδειξε πως το Comfort Food επιδεινώνει το στρες αντί να το μειώνει. Το Comfort Food είναι συνήθως οι λιπαρές τροφές που καταναλώνουμε για παρηγοριά (comfort food) σε περιόδους στρες. Αυτό σύμφωνα με την μελέτη μπορεί να βλάψει την αποκατάσταση του οργανισμού από την πίεση.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή τα πατατάκια όταν περνούν περιόδους πίεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την χειρότερη αγγειακή λειτουργία. Αυτή με τη σειρά της έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η πρόταση των ερευνητών είναι να αντισταθούμε στον πειρασμό του comfort food και αντιπρότειναν να τρώμε αντί αυτών φρούτα και λαχανικά.

Ο καθηγητής Jet Veldhuijzen van Zanten για την έρευνα δήλωσε: “Για τη μελέτη αυτή εξετάσαμε υγιείς νέους 18 έως 30 ετών και το να βλέπουμε τόσο σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανακάμπτει από το στρες όταν τρώνε λιπαρά τρόφιμα είναι εντυπωσιακό”.
“Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε συνεχώς το στρες, αλλά ειδικά για όσους από εμάς έχουν δουλειές με υψηλό άγχος και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις που μειώνουν τους κινδύνους αντί να τους επιδεινώνουν”.

Το τεστ με τα κρουασάν

Στην μελέτη συμμετείχε μια ομάδα νεαρών που τους δόθηκαν δύο κρουασάν βουτύρου για πρωινό. Κατά τη συνέχεια τους ζητήθηκε από αυτή την ομάδα να κάνουν νοητικά μαθηματικά, με αυξανόμενη ταχύτητα για οκτώ λεπτά. Όταν έκαναν λάθος λάμβαναν ειδοποίηση. Επίσης μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους σε μια οθόνη.

Οι ερευνητές στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όταν υπήρχε πνευματικό στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74%. Μάλιστα προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1% οδηγέι σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rosalind Baynham του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: «Το πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει το καθημερινό στρες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στη δουλειά ή στο σπίτι. Όταν αγχωνόμαστε, διάφορα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνουν, τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται και η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξάνεται. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας – που αποτελεί μέτρο της αγγειακής λειτουργίας – μειώνεται μετά από ψυχικό στρες»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition and Nutrients, έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το κακάο, τα μούρα, τα σταφύλια, τα μήλα και φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αποτρέψει την εξασθένιση της αγγειακής λειτουργίας.

Leave a Comment