Επικαιρότητα

Ο Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος στο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στις Βρυξέλλες

Όπως μας ενημέρωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος με σημαντικά νέα και ανακοινώσεις κύλησε η 2η μέρα του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες ( 18 – 20/10/23 ) και έχει τίτλο: “EU in your Region” ( Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρειά σου ).Πρόκειται για τα νέα κριτήρια που θέτουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τα έργα υποδομών που θα υλοποιηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και που αφορούν στην επόμενη τετραετία ( 2024 – 2027 ). Σύμφωνα με επίσημες πηγές σε όλα τα νέα έργα υποδομής που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα ( αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη ) θα μπουν δύο νέα κριτήρια τα οποία αφορούν στην αντοχή και την ανθεκτικότητα των έργων αυτών αλλά και στη δυνατότητα των φορέων για συντήρηση και καλή λειτουργία όλων των κατασκευών μετά την υλοποίησή τους.

Τα δύο νέα κριτήρια θεωρούνται πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθούν νέα έργα στο ΕΣΠΑ κάτι το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας αλλά και οι Περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσουν στο σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό των υπό ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Το νέο αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της  συζήτησης που είχαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι – στο πλαίσιο του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου των Βρυξελλών – με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Όπως έγινε γνωστό αυτά τα νέα κριτήρια θεωρήθηκαν αναγκαία για τα νέα α έργα υποδομής λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των μεγάλων  καταστροφών που σημειώνονται πλέον συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το κριτήριο μάλιστα της κλιματικής ανθεκτικότητας των έργων είναι μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο προετοιμασίας των μεγάλων έργων υποδομής που δημιουργεί νέες τεχνικές υποχρεώσεις και ειδικές μελέτες για τα έργα αυτά. Τέλος το άλλο κριτήριο της συντήρησης και της λειτουργικότητας των έργων υποδομής θα αποτελεί υποχρέωση όλων των φορέων διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρημάτων αφού στο άμεσο παρελθόν πολλές χρηματοδοτούμενες ενέργειες από την Ε.Ε. αποδείχθηκε ότι δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια σε επίπεδο λειτουργίας και σωστής συντήρησης των μεγάλων έργων υποδομής.

Την είδηση των νέων κριτηρίων που βάζει η Ε.Ε. για τα  νέα έργα υποδομής  μας μετέδωσε άμεσα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος ο οποίος συμμετέχει στο Δημοσιογραφικό Σεμινάριο των Βρυξελλών που διοργανώνει με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, αυτά τα νέα κριτήρια αλλάζουν ριζικά τη γενική αρχιτεκτονική και την τεχνική προετοιμασία των μεγάλων έργων υποδομής στην χώρα μας και τόνισε: “Όλοι οι φορείς υλοποίησης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή αλλά και η αλλαγή κατεύθυνσης της Ε.Ε. που θέλει αυτά τα μεγάλα έργα να λειτουργούν και να συντηρούνται σωστά προς όφελος των πολιτών και να μην αφήνονται στην τύχη τους μετά την κατασκευή τους. Θεωρώ ότι και τα δύο κριτήρια δημιουργούν νέα δεδομένα στην κατασκευή έργων υποδομής και βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι  νέα Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου θα προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα και θα προχωρήσει έγκαιρα στο σωστό προγραμματισμό των νέων έργων υποδομής που τόσο  έχει ανάγκη η Πελοπόννησος”

Related posts

Δ.Πτωχός : Στις Βρυξέλλες για το 9ο Φόρουμ Συνοχής της Ε.Ε.

Arcadia Spot KP

Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το γήπεδο Δημητσάνας

ArcadiaSpot Team

 Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος :”Η Περιφέρεια έχει ξεχάσει τουριστικά τη Νότια Κυνουρία και όλους τους μικρούς Δήμους”

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment