Εκδηλώσεις Επικαιρότητα Τοπικά Νέα

Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2024 “Νόστος”

ΜΕΛΙΤΖΑΖΖ "ΝΟΣΤΟΣ" 2024: Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις

Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2024 “Νόστος”

MELITZAZZ 2024 ΝΟΣΤΟΣ 

3 – 7 Ιουλίου, Λεωνίδιο Αρκαδίας

Το ταξίδι και η μετανάστευση των Τσακώνων στον κόσμο εδώ και αιώνες. Η ανησυχία και η αναζήτηση, οι νέες πατρίδες, η περιπλάνηση, η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα, το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου είναι τα πολιτισμικά συστατικά του φετινού Melitzazz 2024 «Νόστος».

Στην 12η χρονιά του Μελιτζάzz το παλιό συνομιλεί με το σύγχρονο, η ιστορία και η παράδοση με σύγχρονες μουσικές, εκθέσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια, γεύσεις, περιήγηση και χαρά.

Ένα ακόμα ξεχωριστό Φεστιβάλ Μελιτζάzz!

Νόστος – Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός.
Η ανησυχία και η αναζήτηση των Τσακώνων, το άγνωστο και η ελπίδα, οι νέες πατρίδες, η περιπλάνηση, η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα, το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου είναι τα πολιτισμικά συστατικά του φετινού Melitzazz 2024 «Νόστος».
Κλείνοντας φέτος τα 12 χρόνια του, το αγαπημένο Melitzazz Λεωνιδίου ταξιδεύει και πάλι στο εξωτερικό, αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο. Εμπνευσμένοι και ανήσυχοι άνθρωποι που δημιούργησαν παροικίες, οικογένειες που μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη κατά τα οθωμανικά χρόνια, τη Προποντίδα, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, το Βουκουρέστι, τη Βραΐλα και άλλες πόλεις της Ρουμανίας στη συνέχεια, σε Παραδουνάβιες περιοχές, στην Οδησσό, στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη μακρινή Αμερική (Tarpon Springs-Florida, Σικάγο), την Αυστραλία αλλά και τον κοντινό Πειραιά. Πολλοί μετανάστες διέπρεψαν ως έμποροι, εργοστασιάρχες, αξιωματικοί, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες. ***

Όπως πάντα, στο Melitzazz φέτος συνομιλεί το παλιό με το νέο: η ιστορία, η παράδοση, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος, η υφαντική, ο τσακώνικος χορός και η γεύση, με τις σύγχρονες δράσεις – οκτώ συναυλίες με παλιές και νέες μουσικές, τρία εργαστήρια, δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μία ιστορική έκθεση, τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, τρεις εκδηλώσεις λόγου και στρογγυλά τραπέζια, δύο κινηματογραφικές ταινίες, διάφορες γευστικές δοκιμές και εμπειρίες, γεύση και περιήγηση. Όλα διάσπαρτα απλωμένα στα σοκάκια και τις πλατείες, τα 200 ετών πυργόσπιτα και τα αρχοντικά του Λεωνιδίου, αυτά που έχτισε ο πλούτος και η επιτυχία των Τσακώνων που ξενιτεύτηκαν, φέρνοντας μαζί και συνήθειες του εξωτερικού που έγιναν τσακώνικες (υφαντική, καφές, βανίλια, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.ά.).

Αναζητώντας μουσικές από τα μέρη που έζησαν Τσάκωνες, θα έχουμε μαζί μας τον Δημήτρη Μυστακίδη με το «Amerika» και ρεμπέτικα που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική, τους Μωζάικ (Μουσικοί του Κουτιού της ΕΡΤ) σε καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις μουσικών της Μεσογείου και του κόσμου, το Quintet του Μανώλη Χριστοδούλου με μουσικές παραδόσεις Ελλάδας, Βαλκανίων και ευρύτερης Ανατ. Μεσογείου, τους Grey River & the Smokey Mountain με μουσικές “Americana” με αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά λαϊκά στοιχεία και είδη, τους Αντιμάμαλο band με παραδοσιακές μουσικές της Πόλης και της Σμύρνης, τους προσκεκλημένους Ρουμάνους μουσικούς και χορευτές της Scoala Populara de Arte – Târgu Jiu σε μια ιδιαίτερη σύμπραξη με τους «Κυρατζήδες» και το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου με παραδοσιακά των δύο χωρών, τους Blues Fathers & The Swingers με μια διαδρομή στα αμερικανικά blues-swing, jazz-blues, rock, την Χορωδία Ν. Κυνουρίας, ενώ ο DJ Rezo θα εξασφαλίσει το χορευτικό ξενύχτι μας…

Θα απολαύσουμε την έκθεση σύγχρονης τέχνης “A Matter of Return” σε επιμέλεια της Νάνσυ Χαριτωνίδου και έργα των καλλιτεχνών Κατερίνα Αθανασοπούλου, Κώστα Μπασάνου, Βασίλη Ψαρρά, Νάνσυ Χαριτωνίδου (Πύργος Τσικαλιώτη), την έκθεση σύγχρονης τέχνης “War & Peace” με πίνακες του Γερμανού καλλιτέχνη Lake (Panjika climbing shop), την ιστορική έκθεση τεκμηρίων “Νόστιμον ἦμαρ” με παρουσίαση υλικού και οικογενειών Τσακώνων της μετανάστευσης, σε επιμέλεια Γιάννη Παπαγιαννόπουλου και ΟΠΙ Τσακωνιάς (Παλαιό γυμνάσιο), το εργαστήριο κινουμένων σχεδίων – animation “Animating Tsakonia” από το ANIMASYROS International Animation Festival (Παλαιό γυμνάσιο), δύο εκδηλώσεις – round tables για την προφορική ιστορία, τα αρχεία και τα τεκμήρια της τσακώνικης κληρονομιάς (Φάμπρικα πολιτισμού), μία τιμητική εκδήλωση για τον Λεωνιδιώτη ποιητή Γιώργο Σαραντάρη (Παλαιό γυμνάσιο), την παιδική ταινία “Κατάκ, η γενναία φάλαινα” και τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη (Αρχοντικό Τσούχλου) τις μόνιμες εκθέσεις του Λεωνιδίου και πολλές άλλες δραστηριότητες, σε ένα πενθήμερο περιήγησης, απόλαυσης και χαράς! Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2024 “Νόστος”


Αναλυτικά μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα στο www.melitzazz.gr

Related posts

Συνάντηση Π.Νίκα αντιδημάρχου Νότιας Κυνουρίας

Arcadia Spot FG

Leave a Comment