Top News Επικαιρότητα Κοινωνικά

Έμφυλη ανισότητα και ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της πανδημίας

Καταγγελία Θύματος Οικογενειακής Βίας προς την ΕΛ. ΑΣ.

Έμφυλη ανισότητα και ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της πανδημίας / COVID-19

Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με την COVID-19, και όπως συμβαίνει σε όλες τις πανδημίες, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα τρωτά της σημεία σε διάφορους τομείς της ζωής.

Αναμφίβολα, η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για πολλές οικογένειες, οι οποίες έπρεπε να διαχειριστούν νέες απαιτήσεις και συνθήκες. Δοκιμάστηκαν οι οικονομικές ισορροπίες, τα συναισθηματικά όρια και οι ανθρώπινες σχέσεις (Συμεωνάκη, κ.ά., 2021).

Τι έδειξαν έρευνες:

Η ισότητα του φύλου δεν ενσωματώθηκε στις νέες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας και τα στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας ως νοικοκυρά, σύζυγος και μητέρα ενισχύθηκαν (Καμπούρη, 2022). Έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι υπήρχαν και περιπτώσεις, στις οποίες ο άνισος καταμερισμός της φροντίδας και καθαριότητας του σπιτιού από τα μέλη της οικογένειας αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας (Καμπούρη, 2022).

Μία όμως από τις σοβαρότερες συνέπειες του κατ’ οίκον περιορισμού και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας ήταν η πατριαρχία, η οικονομική και ψυχική εξαθλίωση και η αύξηση κάθε μορφής βίας, ιδιαίτερα προς ευάλωτες ομάδες λόγω του φύλου τους (Παπαγιανοπούλου & Μοσχοβάκου, 2022). Πιο συγκεκριμένα, η κακοποίηση και η βία κατά των γυναικών εκφράστηκαν με τη χειρότερη μορφή μισογυνισμού, τη γυναικοκτονία.

Σε πρόσφατη μελέτη προέκυψε πως οι γυναίκες στην Ελλάδα αφιερώνουν στη φροντίδα του σπιτιού και των µελών της οικογένειας περισσότερο χρόνο από τους άνδρες, ακόμα και σε περιπτώσεις που εξακολουθούσαν να εργάζονται κατά την περίοδο της πανδημίας (Συμεωνάκη, κ.ά., 2021).

Μ.Α.

Πηγή για: Έμφυλη ανισότητα και ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της πανδημίας

Related posts

Ηράκλειο : 46χρονος Άνδρας Κατηγορούμενος για Ενδοοικογενειακή Βία

Arcadia Spot GZ

Ενδοοικογενειακή βία στη Λάρισα: Γυναίκα βρέθηκε με τραύμα στο κεφάλι στη μέση του δρόμου

Arcadia Spot GZ

COVID-19: Η υποπαραλλαγή JN.1 κυριαρχεί

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment