Διεθνή Ελλάδα Επικαιρότητα Επιχειρείν Οικονομικά

Έρευνα: Δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων από Έλληνες εργοδότες

Δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων από Έλληνες εργοδότες έδειξε έρευνα. Πιο συγκεκριμένα 8 στους 10 εργοδότες σχεδόν (77%) δεν μπορεί να βρει εργαζομένους σε αυτό που ψάχνει. Η έρευνα αυτή διεξάχθηκε από τον όμιλο ManPowerGroup και πρόκειται για ετήσια διεθνή έρευνα για το 2023. Το εύρημα αυτό πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 11ετίας. Σε σχέση με πέρσι το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 1%.

Όσο αφορά το παγκόσμιο επίπεδο σε υψηλά επίπεδα σε αυτό το αρνητικό στατιστικό βρίσκονται και οι: Ταϊβάν (90%), Γερμανία (86%), Χονγκ Κονγκ (85%), Πορτογαλία (84%), Πόρτο Ρίκο (83%), Κολομβία (64%), Παναμά (66%), Τσεχία (66%), Σλοβακία (66%) και στο Μεξικό (69%).

Τα soft skills που είναι σε έλλειψη

Σημαντική είναι και η έλλειψη σε soft skills έδειξαν από την πλευρά τους οι Έλληνες εργοδότες της έρευνας. Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών δήλωσε ότι είναι σε έλλειψη τα soft skills: Υπευθυνότητα, αξιοπιστία και πειθαρχία. Το 26% δήλωσε ότι δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυψη.

Άλλα αρκετά μεγάλα ποσοστά ελλέιψεων soft skills είναι με 24% τα: Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων. Τέλος το 22% δήλωσε πως υπάρχει έλλειψη στην ικανότητα συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.

Πιο χαμηλές ήταν οι ελλείψεις τεχνικών δεξιοτήτων. Ειδικότερα το 23% δήλωσε πως λείπουν τα skills πλήροφορικής/δεδομένων, 19% της μηχανικής, 18% του ανθρώπινου δυναμικού, 17% των κατασκευαστικών/παραγωγικών και τέλος το 15% τα skills των πωλήσεων/marketing.

Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από την έλλειψη ταλέντων

Το 96% δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το 85% για τον κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών. Το 84% για τον τομέα της υγείας και των βιο-επιστημών. Το 82% για τον κλάδο υπηρεσιών επικοινωνίας. Το 81% για τον τομέα της πληροφορικής. Τέλος για τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, χρηματοοικονομικών, κτηματομεσιτικών και των μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτοκινητοβιομηχανίας τα ποσοστά είναι αντίστοιχα 70%,68% και 65%.

Η λύση από τους εργοδότες στην έλλειψη δεξιοτήτων

Οι λύσεις στις οποίες στρέφονται ποσοστιαία οι εργοδότες είναι οι:

  • 60% επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού
  • 54% προσλαμβάνει μόνιμα νέα ταλέντα
  • 45% επενδύει σε περισσότερη τεχνολογία
  • 47% προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας για προσέλκυση περισσότερων ταλέντων
  • 14% προσλαμβάνει ταλέντα εκτός των συνόρων τους

Το δείγμα έρευνας του ομίλου ManPowerGroup ήταν 39.000 εργοδότες σε 41 χώρες.

Πηγή CNN Greece

Related posts

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Σε ισόβια καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγγου

Arcadia Spot GZ

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment