Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Αλλαγή καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

syntaxiouxoi-1

Αλλαγή καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση μετατρέπει την κράτηση που δέχεται κάποιος συνταξιούχος που εργάζεται από το 30% που ίσχυε σε αναλογική κράτηση, βάσει τις ημέρες που απασχολήθηκε.

Στόχος φυσικά αυτής της αλλαγής είναι να μειωθεί το ποσό που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε περίπτωση που εργαστούν έστω και μία μέρα. Με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα έστω και για μια ημέρα εργασίας ανέρχεται στο 30% της σύνταξης.

Με το νέο νομοσχέδιο ο συνταξιούχος που εργάζεται θα επιβαρύνεται αναλογικά με το χρονικό διάστημα που εργάστηκε.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι το 2019, οι κρατήσεις σε αυτή την περίπτωση ανέρχονταν σε ποσοστό 60% επί της σύνταξης.

Το πρόστιμο σε συνταξιούχους δεν δηλώσουν ότι εργάζονται

Οι παλαιοί συνταξιούχοι πρέπει να δηλώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εαν εργάζονται. Για διευκόλυνση τους μπορεί να κανονιστεί ηλεκτρονικό ραντεβού με τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555. Όσοι δεν κάνουν έγκαιρα την δήλωση τους αντιμετωπίζουν κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. Εδώ να σημειώσουμε πως όσοι έχουν δηλώσει ήδη την απασχόληση τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.

Ο ΕΦΚΑ έχει συμβαδίσει το καθεστώς συνταξιοδότησης παλαιών και νέων συνταξιούχων (Νέοι οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάϊο του 2016). Με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016.

Στον ίδιο νόμο προβλεπόταν η αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολής του 70% και για τους παλιούς συνταξιούχους που εργάζονται παράλληλα. Είχε δωθεί και μια μεταβατική περίοδος που εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Related posts

Πώς να βάψετε εύκολα κόκκινα αυγά

Arcadia Spot NG

Δείτε τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Arcadia Spot NG

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Leave a Comment