Διεθνή Ελλάδα Επικαιρότητα Υγεία

Αρκτούρος: Προειδοποίηση για την νέα παραλλαγή covid

LAB-COVID

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που έχει εμφανιστεί στην Ινδία με το όνομα “Αρκτούρος” έχει κάνει τον ΠΟΥ να χτυπάει καμπανάκια κινδύνου. Ο λόγος της ανησυχίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πηγάζει από το ότι εκτιμάται ότι θα είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα. Στην Ινδία έχει προκαλέσει ήδη χάος καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

“Αρκτούρος”-Τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής

Το στέλεχος XBB.1.16 ή αλλιώς “Αρκτούρος” αντίθετα από υψηλή μεταδοτικότητα έχει ευτυχώς χαμηλή θνησιμότητα. Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες αναμένουν ότι θα είναι πολύ πιο ήπιας μορφής σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Τα συμπτώματα του θα μοιάζουν πιο πολύ με πιο ήπια ασθένεια (π.χ. γρίπη).

Στην Ινδία πιστεύουν πως αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα επιδημίας, τα κρούσματα επηρεάζουν έξαρση 13 φορές μέσα σε έναν μήνα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτή την εβδομάδα διεξήγαγε εικονικούς ελέγχους για καλύτερη προετοιμασία των νοσοκομείων σε πιθανή ειροή ασθενών. Σε μερικές περιοχές μάλιστα επανέφεραν τις μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Υγείας υπήρξαν 40.215 ενεργά κρούσματα Covid στις 12 Απριλίου. Στα κρούσματα προσμετρώνται τόσο οι θετικοί στο νοσοκομείο όσο και οι θετικοί στο σπίτι. Σημαντικό να σημειωθεί πως τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.122 σε μόλις μία μέρα.

Οι δηλώσεις της τεχνικής επικεφαλής του ΠΟΥ

Η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ έκανε δηλώσεις σχετικά με τη νέα παραλλαγή:

“Κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου σε άτομα ή πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα σε εφαρμογή. Έχει μια επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια”.

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως ενώ το XBB.1.16 έχει ανιχνευτεί και σε άλλες χώρες, οι περισσότερες αλληλουχίες είναι από την Ινδία όπου έχει αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές.

Μία άλλη μελέτη από Ιάπωνες επιστήμονες έδειξε ότι ο “Αρκτούρος” είναι 1,2 φορές πιο μολυσματικός από το στενά συνδεδεμένο στέλεχος Κράκεν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα στον ιστότοπο έρευνας βιολογίας bioRxiv, ανακοίνωσαν πως το πλεονέκτημα αυτό θα κάνει την νέα παραλλαγή να εξαπλωθεί παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον.

Αυτό θα οφείλεται και στο ότι ο “Αρκτούρος” έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αποφύγει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση σε σύγκριση με το Κράκεν.

Related posts

ΕΟΔΥ: Με 12 μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

ArcadiaSpot Team

Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για νέα θανατηφόρα πανδημία

ArcadiaSpot Team

Κορωνοϊός: Τέλος από σήμερα η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ – Ποια μέτρα συνεχίζουν να είναι σε ισχύ

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment