Επικαιρότητα

Γεώργιος Φαράντος: Μήνυμα για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Γεώργιος Φαράντος εξέδωσε μήνυμα για την 5οη επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μήνυμα του Γεωργίου Φαράντου για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, 17-11-2023.
50 χρόνια Πολυτεχνείο : Απαίτηση η κοινωνική ενότητα στον αγώνα για τις κοινωνικές και ατομικές ελευθερίες
Η αντίσταση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον του ολοκληρωτικού καθεστώτος, απέδειξε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν είναι ανίκητο, παρόλο που θέλει να παρουσιάζεται ως τέτοιο. Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου, είχε αποτέλεσμα γιατί είχε την αμέριστη υποστήριξη του Ελληνικού λαού. Με την υποστήριξη αυτή, ανέδειξε ότι οι πανανθρώπινες και διαχρονικές ιδέες και αξίες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, φωτίζουν το δρόμο των ελευθέρων ανθρώπων και των λαών που αγωνίζονται για αυτές. Οι αγώνες, οι γεμάτοι ζωή και ελπίδα, είναι αυτοί που δίνουν τη νίκη στα λαϊκά και κοινωνικά κινήματα.


Η σημερινή εποχή έχει τους δικούς της αγώνες που δίνονται στα πλαίσια της αντιμετώπισης των πολιτικών που απειλούν τις αξίες του κοινωνικού συνόλου. Η ενεργειακή φτώχεια και η στεγαστική κρίση, η στέρηση της δυνατότητας της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, η απαξίωση του συστήματος υγείας, απαιτούν τους σύγχρονους αγώνες για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Η ενότητα του προοδευτικού κόσμου και η συσπείρωση γύρω από έναν κοινό πόλο, είναι αυτή που μπορεί να δώσει διέξοδο στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.  


Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου καλούν το λαό και τη νέα γενιά σε αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη παντού. Τα συνθήματα αυτά εξακολουθούν να είναι επίκαιρα για την εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και απολαβές, για την εξασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και για την Ελευθερία στην άσκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Σε μια εποχή που το τρίπτυχο των αξιών του Πολυτεχνείου, σε μια σύγχρονη εκδοχή, είναι και πάλι επίκαιρο, τα κοινωνικά αιτήματα, η εκπλήρωση των αναγκών και η εξασφάλιση κοινωνικών ελευθεριών αποτελούν το κοινωνικό ζητούμενο.


Οι Αγωνιστές του Πολυτεχνείου μας οδηγούν στο δρόμο των αγώνων για την εξασφάλιση του αξιοπρεπούς μέλλοντος για τις νέες γενιές. Οι νέοι άνθρωποι, που ξεκινούν τη ζωή τους στο στίβο των σπουδών και της εργασίας, αναζητούν ένα μέλλον στο οποίο θα δραστηριοποιούνται μορφωτικά και επαγγελματικά και θα τους δίνονται οι ευκαιρίες να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους προς την κατεύθυνση που επιθυμούν. Η ενότητα των ανθρώπων του προοδευτικού κόσμου και όλων όσων αναγνωρίζουν την ανάγκη για τις διαχρονικές και παγκόσμιες κοινωνικές αξίες, η συσπείρωση γύρω από ένα κοινό πόλο αποτελούν το ζητούμενο της εποχής μας που θα εξασφαλίσει ένα μέλλον με αξιοπρεπή εργασία, μόρφωση, υγεία και κοινωνικά δικαιώματα.


«Μάτια κλειδωμένα, χέρια παγωμένα
κείτεται
-δεκοχτώ χρονώ ήτανε δεν ήτανε-
για να έχω εγώ πουλιά-φτερά στα χέρια μου,
και συ στο σπιτάκι σου,
μια γλάστρα με βασιλικό στο πεζουλάκι
και τα παιδιά μας ξένοιαστα να χτίζουνε το μέλλον.»
(Απόσπασμα από το ποιήμα «Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου»)
Τρίπολη, 17-11-2023

Γεώργιος Φαράντος
μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρίπολης Αρκαδίας

Related posts

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ArcadiaSpot Team

Μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Arcadia Spot GZ

Το μήνυμα του Δημάρχου Τρίπολης για τα 50 χρονια από το Πολυτεχνείο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment