Ελλάδα Επικαιρότητα

Γιώργος Παπαηλιού: “Στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπαρατίθεται με το «σύστημα Μητσοτάκη»”

papailiou-eyxes-pasxa

Στις εκλογές της 21 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αντιπαρατίθεται με ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα, αλλά με ένα «σύστημα», το «σύστημα Μητσοτάκη», που ολόκληρη την τετραετία της διακυβέρνησής του υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής σε όλα τα πεδία των ασκηθεισών πολιτικών. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Αρκαδίας, Γιώργος Παπαηλιού, και υπογραμμίζει ότι το βασικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι εάν «αν ο τόπος θα εξακολουθήσει να πορεύεται με τη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση αυτού του «συστήματος», που διανέμει τους δημόσιους πόρους στους μεγάλους, ισχυρούς και ημέτερους [..] ή θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση που αφενός θα δώσει «ανάσες» ζωής στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και αφετέρου θα προωθήσει την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Εκτιμά επίσης, ότι υπάρχουν περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων, «εφόσον στις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδειχθεί πρώτο κόμμα». Σημειώνει μάλιστα ότι «πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνον οφέλη, έχει υποχρεώσεις και ευθύνες».

Ο κ. Παπαηλιού, ο οποίος επιδιώκει, για τρίτη φορά, την εκλογή του στην Αρκαδία, σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε το κοινωνικό κράτος με αρνητικά αποτελέσματα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, και ότι «είναι αναγκαία η ανακοπή της φτωχοποίησης των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων»

Για την Αρκαδία, ο κ. Παπαηλιού αναφέρει ότι «υφίσταται τα αποτελέσματα των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ του Λεκανοπεδίου και της περιφέρειας» αλλά, όπως επισημαίνει, διαθέτει αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί: «Η ανάταξη και η εκ νέου ανάπτυξή της επιτάσσει την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας συνδυαστικά με τη μεταποίηση των ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αλλά και με την τουριστική δραστηριότητα, όπου υπάρχουν δυνατότητες, και υπάρχουν πολλές για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτού Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Παπαηλιού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Πέτρο Δημητρόπουλο:

ΕΡ: Ποιό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

ΑΠ: Στις εκλογές της 21 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αντιπαρατίθεται με ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα, αλλά με ένα «σύστημα», το «σύστημα Μητσοτάκη», που ολόκληρη την τετραετία της διακυβέρνησής του υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής σε όλα τα πεδία των ασκηθεισών πολιτικών.

Το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι αν ο τόπος θα εξακολουθήσει να πορεύεται με τη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση αυτού του «συστήματος», που διανέμει τους δημόσιους πόρους στους μεγάλους, ισχυρούς και ημέτερους, περιθωριοποιώντας τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις και εντείνοντας τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες

Ή θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση που αφενός θα δώσει «ανάσες» ζωής στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και αφετέρου θα προωθήσει την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, αυξάνοντας τους μισθούς, μειώνοντας τις τιμές και ρυθμίζοντας τα χρέη.

Και επιπλέον θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, τη λειτουργία της δικαιοσύνης για όλους και την ελεύθερη άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, που έχουν πληγεί βάναυσα από το «σύστημα Μητσοτάκη».

ΕΡ: Υπάρχουν περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων; Κατά πόσον αποτελεί “αίτημα” της κοινωνίας;

ΑΠ: Υπάρχουν τα περιθώρια, εφόσον στις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Διότι τότε μπορεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή με το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κυβερνήσεις συνεργασίας συγκροτούνται βάσει προγραμματικών συμφωνιών. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε απολύτως σαφείς. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας και ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή με νίκη-πρώτη θέση στις εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επομένη των εκλογών.

Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνον οφέλη, έχει υποχρεώσεις και ευθύνες. Προσδοκώ βάσιμα, ότι από την κάλπη θα προκύψει η βούληση του ελληνικού λαού, να υπάρξουν συγκλίσεις και εν τέλει συμφωνία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

ΕΡ: Ποιες οι επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος; Ποια προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

ΑΠ: Η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» υποβάθμισε, με προοπτική διάλυσης, το κοινωνικό κράτος, βάσει του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για τη συρρίκνωση του δημοσίου, με ιδιώτες να αναλαμβάνουν βασικές κρατικές λειτουργίες και πολιτικές. Τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζονται άμεση στελέχωση με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και με μόνιμους εκπαιδευτικούς και αξιοπρεπείς αποδοχές.

Είναι αναγκαία η ανακοπή της φτωχοποίησης των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα και της αποκατάστασης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Όπως επίσης και η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με αύξηση του αφορολόγητου στο ποσό των 10.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ακατάσχετο του επαγγελματικού λογαριασμού, κ.α.

ΕΡ: Ποιό αναπτυξιακό μοντέλο προκρίνετε για την Αρκαδία;

ΑΠ: Η Αρκαδία υφίσταται τα αποτελέσματα των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ του Λεκανοπεδίου και της περιφέρειας. Η κατάργηση-η απομάκρυνση δημόσιων ή άλλων δομών, όπως π.χ. κοινωφελών υπηρεσιών, σχολείων και τραπεζικών καταστημάτων, ιδίως σε απομονωμένες, απομακρυσμένες, άγονες, ορεινές και άλλες προβληματικές περιοχές, οδηγεί στη μη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των κατοίκων. Έτσι οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να εγκαταλείπονται και να ερημώνουν.

Σε πρώτη φάση, για τη στοιχειώδη άμβλυνση-βελτίωση των πραγμάτων μπορεί να ληφθούν μέτρα, όπως η καθιέρωση περιφερειακών ισοδύναμων για την κάλυψη του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι μόνιμοι κάτοικοι, όταν αναγκάζονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου διαμονής τους για να απολαύσουν κοινωφελείς ή άλλες υπηρεσίες. 

Αλλά και η υπαγωγή σε προγράμματα και η χρηματοδότηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μικρομεσαίων της περιφέρειας-της Αρκαδίας, με όρους όχι απαγορευτικούς αλλά ρεαλιστικούς που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις συνθήκες των συγκεκριμένων περιοχών.

Και βέβαια της ουσιαστικής ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να κρατηθούν ζωντανές.

Η Αρκαδία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και συνεπώς αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η ανάταξη και η εκ νέου ανάπτυξή της επιτάσσει την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας συνδυαστικά με τη μεταποίηση των ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αλλά και με την τουριστική δραστηριότητα, όπου υπάρχουν δυνατότητες, και υπάρχουν πολλές για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού.

Related posts

Γιώργος Παπαηλιού για τα Τέμπη

Arcadia Spot GZ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου 

Arcadia Spot GZ

Η υποστελέχωση αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ, ιδίως στην περιφέρεια

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment