Ελλάδα Επικαιρότητα

Γκόκας: “Η Βουλή να αναλάβει το κόστος ελέγχου των βουλευτών για τυχόν παρακολουθήσεις, τα οικονομικά της το επιτρέπουν”

pasok-kinal-nomarxiaki-epitropi-arkadias

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα, Ειδικού Αγορητή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2023 και την έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2021.

  • Για το Πολίτευμα μας, η λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Χθες τιμήσαμε την εξέγερση και τον αγώνα των φοιτητών, των νέων αλλά και των πολιτών απέναντι στη δικτατορία με την κορυφαία στιγμή στις 17 Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο. Για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Για δουλειά και μόρφωση για τους νέους.
  • Τιμούμε τους αγωνιστές, όσους θυσίασαν και τη ζωή τους και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε την απαξίωση, ούτε την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξάρτητη λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου αυτού του κορυφαίου θεσμού για την Ελληνική Δημοκρατία αλλά και η αξιοπρεπής και χωρίς εξαρτήσεις, συμμετοχή και λειτουργία του πολιτικού προσωπικού, δηλαδή των Βουλευτών, με διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας στο έργο τους. Η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση στην οικονομική, αλλά και διοικητική λειτουργία του Κοινοβουλίου αντανακλά ασφαλώς στο κύρος του Πολιτικού Συστήματος και στην αποτελεσματικότητα του Κοινοβουλευτικού έργου.
  • Ο Προϋπολογισμός της Βουλής έρχεται σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας και αδιεξόδων για την Ελληνική κοινωνία, μέσα από πολλαπλές κρίσεις. Την υπερδεκαετή οικονομική κρίση , την πανδημία και πλέον από τη μεγάλη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
  • Έτσι λοιπόν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια ο Προϋπολογισμός κινείται αρκετά χαμηλότερα από τα 222 εκατομμύρια του 2009, αφού μειώθηκε σταδιακά φθάνοντας τα 141,9 εκατομμύρια το 2014, δηλαδή μειώθηκε κατά 80 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Σήμερα είναι μειωμένος κατά 73 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, ποσοστό 33% , ενώ η μείωση είχε φθάσει και στο 40,1% το 2017.
  • Οι περικοπές αυτές ξεκίνησαν από το 2010, στα πρώτα χρόνια της κρίσης από την παράταξη μας που αντιμετώπισε με υπευθυνότητα το πρόβλημα και δεν δίστασε να προχωρήσει σ’ αυτές .
  • Ο Προϋπολογισμός της Βουλής, στην ουσία το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας μας (148,9 εκατομμύρια για το 2023), αφορά σε ένα ελάχιστο ποσοστό, στο 0,215% του συνόλου των δαπανών του Κράτους, που σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023 αυτές οι δαπάνες προβλέπονται στα 69,411 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, και αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο έναντι του αντίστοιχου πέρυσι (0,224%) και από τα μικρότερα μεταξύ των χωρών που λειτουργούν επίσης με Δημοκρατικό πολίτευμα.
  • Η Δημοκρατία στη χώρα μας συνδέθηκε με την περίοδο της μεταπολίτευσης, μια περίοδο με μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, με ατομικές ελευθερίες, με άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες, με πρόοδο και ανάπτυξη. Άντεξε και στην κρίση, παρότι τότε βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι λανθάνοντες κίνδυνοι από διαχρονικούς εχθρούς της.
  • Τα γεγονότα που ζούμε από τον Αύγουστο και ύστερα, αυτές οι εξελίξεις μέσα από τις παράνομες παρακολουθήσεις, που ξεκίνησαν από την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, έφεραν ξανά στο προσκήνιο αυτούς τους κινδύνους. Μας υπενθύμισαν ότι δεν είναι ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο κανένα κεκτημένο. Οι απειλές και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.
  • Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, για την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας. Αλλά και της προστασίας και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Και σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει έμπρακτα να αποδεικνύουμε την αντίστοιχη πολιτική μας βούληση. Πόσο θα κόστιζε κύριε Πρόεδρε ένα λογισμικό, ένας μηχανισμός για τον έλεγχο των κινητών όλων των Βουλευτών, των πολιτικών προσώπων, είτε φέρονται ως παρακολουθούμενοι, είτε όχι. Ο Πρόεδρος μας ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαιωμένο θύμα αυτής της παρακρατικής λειτουργίας, έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση, για να μάθουμε την αλήθεια των παρακολουθήσεων από το παράνομο Predator (ή της απόπειρας παρακολούθησης)… Να είναι αυτή η απάντηση της Βουλής, στο τοξικό κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου»

  • Κύριε Πρόεδρε με αυτή τη λογική είχαμε αποδεχτεί και συμφωνήσει αυξήσεις το 2020 και 2021, για το κόστος των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θεσμών απέναντι στους πολίτες, αλλά και της αποτελεσματικότητας.
  • Πέραν αυτών έχουμε τις δαπάνες για εξωστρεφείς δράσεις, συνεργασίες και δαπάνες κοινωνικής – πολιτιστικής προσφοράς. Όπως είχαμε τις δωρεές προς το ΕΣΥ, με κορυφαία την κάλυψη του κόστους κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» μετά από την πρόταση της αείμνηστης Προέδρου της Παράταξης μας τότε, Φώφης Γεννηματά, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
  • Είναι αναγκαίες οι δαπάνες για την αναβάθμιση της λειτουργίας στο Κοινοβούλιο, ψηφιακής και ηλεκτρονικής, και αντίστοιχα και για τους Βουλευτές.
  • Όπως επίσης είναι ανάγκη να αναζητηθούν περισσότεροι πόροι για την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Βουλής και της οικονομικότερης λειτουργίας των εγκαταστάσεών της.
  • Ο φετινός Προϋπολογισμός, είναι σχετικά λιτός, καλύπτει τις αναγκαίες δαπάνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και τις δαπάνες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του. Η συνετή και χρηστή διαχείριση του, η εξοικονόμηση πόρων και η αποτελεσματική παράλληλα λειτουργία, αποτελεί ένα στοίχημα που ειδικά για το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να κερδίζεται πάντα. Για να ενισχύονται το κύρος και η αξιοπιστία αυτού του κορυφαίου Πολιτειακού μας θεσμού. Και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό.
  • Ευχαριστούμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, τις Υπηρεσίες και τους Υπαλλήλους της Βουλής, για τη μεθοδική, ολοκληρωμένη και αναλυτική επεξεργασία και προετοιμασία των σχεδίων του Προϋπολογισμού, αλλά και της ορθής εκτέλεσής του, και αυτό αφορά και όλες τις άλλες Υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής, τους συνεργάτες μας, που στηρίζουν το έργο μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες για όλους μας.
  • Με το σεβασμό και την ευθύνη που αναλογεί απέναντι στο κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας μας, που υπηρετούμε, υπερψηφίζουμε και τον απολογισμό του 2021, με το Παράρτημά του και τον Προϋπολογισμό του 2023 της Βουλής των Ελλήνων.

Related posts

Συνέντευξη Γιώργου Παπαηλιού Βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κανάλι της Βουλής

Arcadia Spot GZ

Η δημοτική αρχή αφήνει άλλο ένα μνημείο κακής διαχείρισης

Arcadia Spot GZ

Κύριε Πτωχέ θα αποπέμψετε από το ψηφοδέλτιό σας τον τελεσίδικα καταδικασμένο κ.Γκιόλη

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment