Top News Ελλάδα Επικαιρότητα

Δραματικές καταστάσεις εκτυλίσσονται στη Ρόδο από τις φωτιές

Δραματικές καταστάσεις εκτυλίσσονται στη Ρόδο καθώς οι φωτιές που κατακαίουν εδώ και μέρες το νησί έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το 112 ήχησε στην περιοχή Κιοτάρι όπου υπάρχουν και δύο ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και στους οικισμούς Ασκληπιείο, Λάρδος και Πυλώνας.

Εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών αλλά και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους και όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εγκαταλείπουν με τα πόδια τους οικισμούς κι ενώ ένα πυκνό σύννεφο καπνού από τις τεράστιες φωτιές έχει καλύψει τα πάντα.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο:

Σημειώνεται ότι πελάτες των ξενοδοχείων που εκκενώθηκαν μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Δραματικές περιγραφές Βρετανών τουριστών

Ο Τζέιμς Χολ, ο οποίος κάνει διακοπές στη Ρόδο, μίλησε στο Sky News, λέγοντα ότι επί δύο ώρες περιφερόταν με τη βαλίτσα του μέσα στις φωτιές, μέχρι να βρει ασφαλές καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο

«Επικρατούσε μια μικρή τρέλα σήμερα το πρωί. Λάβαμε οδηγίες της κυβέρνησης που μας έλεγε να εκκενώσουμε και μετά μεταφέραμε τις βαλίτσες μας για δύο ώρες εν μέσω ζέστης και θερμοκρασίων 40 βαθμών Κελσίου», δήλωσε αρχικά ο ίδιος.

«Μετά τη δίωρη βόλτα, καταφύγαμε σε ένα ξενοδοχείο. Αν βλέπαμε φωτιά σε έναν κοντινό λόφο, θα πρέπει να εκκενώσουμε ξανά», πρόσθεσε.

«Ήταν προγραμματισμένο να μας πάρουν από το ξενοδοχείο μας στις 7 το πρωί, αλλά αυτό φαίνεται να έχει καεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εκκενώσεις μέσω θαλάσσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μεταβαίνουν μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων.

Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος.

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είμαι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.

Οκτώ διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έχουν διακομισθεί 4 ενήλικες και 2 νεογνά στο ΚΥ Αρχαγγέλου, 2 ενήλικες στο ΚΥ Γενναδίου.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων σε παραπάνω από 60 περιστατικά στον δρόμο.

Στην ευρύτερη περιοχή που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά επιχειρούν (επιπλέον της ημερήσια δύναμης του ΕΚΑΒ) 7 ασθενοφόρα (περιοχές Κιοταρίου, Λάρδου και Γενναδίου).

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε εντιμότητα το ΓΝ Ρόδου και τα όμορα Κέντρα Υγείας στη περιοχή.

Related posts

Πυρκαγιά ξέσπασε σε Δασική έκταση στη Ρόδο

Arcadia Spot GZ

Μακάβριο εύρημα στη Ρόδο: Ακέφαλο πτώμα εντοπίστηκε στη θάλασσα

Arcadia Spot GZ

Σύλληψη 29χρονου παιδόφιλιου στη Ρόδο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment