Ελλάδα Επικαιρότητα

Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Η Κλειδί για Ιατρική Περίθαλψη στο Εξωτερικό

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ

Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Η Κλειδί για Ιατρική Περίθαλψη στο Εξωτερικό. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) που προσφέρεται από το e-ΕΦΚΑ εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα υποδοχής για τους ασφαλισμένους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα. Το 2022, 345.829 ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ χρησιμοποίησαν αυτήν την κάρτα για ταξίδια τους, και η ζήτηση για την κάρτα αυξάνεται σημαντικά. Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν χορηγηθεί πάνω από 300.000 Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασφάλισης Ασθένειας.

Η ΕΚΑΑ καλύπτει παροχές σχετιζόμενες με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, εγκυμοσύνη, και τοκετό. Παρόλα αυτά, δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση και δεν καλύπτει ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα προέλευσης, απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, ή δαπάνες για ταξίδια με σκοπό τη λήψη ιατρικής περίθαλψης.

Για να αποκτήσετε τη δωρεάν ΕΚΑΑ, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ. Αυτή η κάρτα είναι χρήσιμη για ταξίδια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία και Βρετανία. Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus είναι υποχρεωμένοι να την αποκτήσουν.

Η κάρτα έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους από την έκδοσή της και περιλαμβάνει μόνο βασικές πληροφορίες όπως το όνομα, προσωπικός αριθμός ταυτότητας, και ημερομηνία γέννησης του κατόχου.

Η αίτηση γίνεται εύκολα και ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ, και μπορείτε να εκτυπώσετε ένα Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης μετά την υποβολή της αίτησης. Σε λίγες εργάσιμες ημέρες, θα λάβετε την κάρτα στη διεύθυνση κατοικίας που δηλώσατε.

Για όσους δυσκολεύονται με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Σημειώστε ότι η ΕΚΑΑ κυρίως αφορά ταξιδιώτες, και όταν η κατοικία μετακινείται σε άλλη χώρα, απαιτείται εγγραφή μέσω του εντύπου S1 αντί της χρήσης της ΕΚΑΑ για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα αυτή.

Related posts

Πληρωμές από ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ μέσα στη βδομάδα 11-16 Μαρτίου

Arcadia Spot GZ

Νέο Σύστημα Απασχόλησης για Συνταξιούχους: Αυξημένα Εισοδήματα και Ρυθμίσεις από το ΕΦΚΑ

Arcadia Spot GZ

Στις 5 Ιανουαρίου 25.000 δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά 29,6 εκατ. ευρώ από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ.

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment