Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι . Σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

Πώς υπολογίζεται το δώρο

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος την 10η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την 10η Δεκεμβρίου, το δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η σχέση.

Για τους μισθωτούς Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρουν

Το δώρο Χριστουγέννων για τους μισθωτούς είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που αμείβεται με 1.000 ευρώ τον μήνα δικαιούται δώρο Χριστουγέννων 1.000 ευρώ.

Για τους ωρομίσθιους

Το δώρο Χριστουγέννων για τους ωρομίσθιους υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών τους για το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα, ένας ωρομίσθιος που λαμβάνει κατά μέσο όρο 5 ευρώ την ώρα δικαιούται δώρο Χριστουγέννων 3.250 ευρώ (5 ευρώ x 625 ώρες).

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων ανάλογο των ωρών εργασίας τους. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μερική απασχόληση που εργάζεται 30 ώρες την εβδομάδα δικαιούται δώρο Χριστουγέννων ίσο με το 75% του δώρου που δικαιούται ένας πλήρως απασχολούμενος εργαζόμενος.

Για τους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)

Οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με εκ περιτροπής απασχόληση που εργάζεται 2 ημέρες την εβδομάδα δικαιούται δώρο Χριστουγέννων 25 ημερομίσθια (2 ημέρες x 8 ημερομίσθια).

Πότε καταβάλλεται το δώρο Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρουν

Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι αν δεν καταβληθεί το δώρο

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία και θα επιβάλει στον εργοδότη πρόστιμο ίσο με το 50% του δώρου Χριστουγέννων που δεν καταβλήθηκε.

Επίσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων με το νόμιμο τόκο από την ημέρα που έπρεπε να καταβληθεί. Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρουν

Related posts

Επιθεώρηση Εργασίας: 1.446 εργαζόμενοι έλαβαν δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της

Arcadia Spot GZ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστορφής δώρου στους σνταξιούχους

Arcadia Spot GZ

ΔΥΠΑ : Δώρο Χριστουγέννων για ανέργους

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment