Ελλάδα Επικαιρότητα Περιφέρεια

Εγκατάσταση Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων σε Κάθε Περιφέρεια για Αποτελεσματική Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών

Πυρκαγιά ξέσπασε σε Δασική έκταση στη Ρόδο

Εγκατάσταση Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων σε Κάθε Περιφέρεια για Αποτελεσματική Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών. Κάθε περιφέρεια της χώρας θα εφοδιάζεται με Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών και τον βέλτιστο συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.

Η υπογραφή της σύμβασης για την παράδοσή τους έγινε πρόσφατα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”, με δαπάνη ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Κάθε Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων περιλαμβάνει ένα σύστημα δύο οχημάτων 4Χ4, με το πρώτο να διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών και ένα προσαρτημένο drone για αμέσα οπτικά δεδομένα. Το δεύτερο λειτουργεί ως όχημα υποστήριξης και εξοπλισμού. Επιπλέον, περιλαμβάνουν μετεωρολογικό σταθμό και συστήματα διαλειτουργικότητας με το σύστημα διαχείρισης του στόλου “ENGAGE” του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι 13 περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις θα εξοπλιστούν με τα νέα κέντρα, επεκτείνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα 4 κινητά επιχειρησιακά κέντρα “ΟΛΥΜΠΟΣ”.

Τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων θα λειτουργούν με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων, συνοδευόμενα από επιστημονικό προσωπικό για άμεση παροχή πληροφοριών και δεδομένων στο πεδίο. Ο σκοπός είναι η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστάσεων, με τη δυνατότητα συνδρομής σε συμβάντα και στο εξωτερικό εάν απαιτηθεί.

Το εθνικό πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” διαμορφώνει μια καθετοποιημένη διοικητική οργάνωση για τη διαχείριση κινδύνων, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα και τον συντονισμό των δομών της Πολιτικής Προστασίας για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων αποτελούν τον σύνδεσμο μεταξύ τοπικών κέντρων και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Related posts

Άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Άστρους για άντληση υδάτων.

Arcadia Spot GZ

Φυσικές καταστροφές και ο ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου

ArcadiaSpot Team

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν διασώσει πάνω απο 3500 πολίτες στη Θεσσαλία

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment