Εκπαίδευση Επικαιρότητα Πελοπόννησος

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών για τα δηλητηριασμένα δολώματα

22η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, που απειλούν τόσο την άγρια πανίδα (αλεπούδες, γύπες, κ.α.), όσο και τα οικόσιτα ζώα (κυνηγόσκυλα, ποιμενικοί σκύλοι και τρουφόσκυλα κ.α).

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μία παράνομη δραστηριότητα που διώκεται ποινικά και που δυστυχώς παραμένει μία ευρέως διαδεδομένη και επιζήμια για την ελληνική ύπαιθρο τακτική, με επιπτώσεις ακόμα και στην ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.

Η αποτροπή αυτής της παράνομης τακτικής πέρα από τις νομικές κυρώσεις γίνεται και μέσω της ενημέρωσης για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσωπικό της ΜΔ Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματοποίησε μια σειρά από ενημερωτικές επισκέψεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία της Λακωνίας και συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο Γερακίου (22/02), στο Γυμνάσιο Αρεόπολης (23/02) και στο Γυμνάσιο Μονεμβασίας (26/02).

Περίπου 265 μαθητές ενημερώθηκαν για τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) και τις επιπτώσεις τους με ιδιαίτερη αναφορά στις πολύ σοβαρές παράπλευρες απώλειες προστατευόμενων είδη με χαρακτηριστικότερες αυτές των γυπών και άλλων αρπακτικών πουλιών.

Οι μαθητές στο πλαίσιο της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης παρακολούθησαν animation του ΟΦΥΠΕΚΑ https://www.youtube.com/watch?v=1cDVhK-AYQI που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Στις επισκέψεις συμμετείχε ο χειριστής του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, κ. Γιάννης Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τη δράση της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και απάντησε σε απορίες των μαθητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφθείτε το https://antipoison.necca.gov.gr

Leave a Comment