Επικαιρότητα Οικονομία

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα

Την ερχόμενη Τετάρτη οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές. (ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες)

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οφείλει να καταβάλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το επίδομα ισχύει και αναδρομικά. Δικαίωμα σε αυτό έχουν και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023. Πιο συγκεκριμένα από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ σε συνδιασμό με αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες. Επιπρόσθετα, στόχος είναι η ενίσχυση της συνύπαρξης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ που ανήκει στην κατηγορία που αναφέρθηκε, δικαιούται προστασία διάρκειας 9 μηνών που ξεκινάει μετά την καταβολή του επιδόματος. Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 4997/2022, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει μέχρι και 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας στον πατέρα. Ο τελευταίος θα πρέπει να εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Related posts

Δίκη Μάτι: Ποινές χάδι από το Δικαστήριο

Arcadia Spot NG

Σύλληψη 48χρονου για πορνογραφία ανηλίκων

Arcadia Spot NG

Σε τι ποσοστό απιστούν οι Έλληνες;

Arcadia Spot NG

Leave a Comment