Δήμοι Αρκαδίας Επικαιρότητα Υγεία

Επιστολή στον Υπουργό από Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για την επικίνδυνη υποβάθμιση των ΚΥ Αρκαδίας

konstantinopoylos_2

Με επιστολή στον Υπουργό ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την επικίνδυνη υποβάθμιση των ΚΥ Αρκαδίας που οδήγησε στην αδυναμία διακομιδής βρέφους. Μάλιστα εδώ και πολύ καιρό έχει προειδοποιήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας στην Αρκαδία.
Έχει ζητήσει από τον Υπουργό να σταματήσει η υποβάθμιση των υγειονομικών μονάδων του νομού και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, τους οδηγούς και τα ασθενοφόρα που χρειάζονται προκειμένου να έχουν οι πολίτες την απαιτούμενοι υγειονομική περίθαλψη. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως αυτή η ανασφάλεια και η αδυναμία άμεσης και ικανοποιητικής πρόσβασης σε δομές υγείας αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους εγκατάλειψης της περιφέρεια για εγκατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

Προς: τον Υπ. Υγείας κ. Α. Πλεύρη

Θέμα: Η επικίνδυνη υποβάθμιση των ΚΥ Αρκαδίας οδήγησε στην αδυναμία διακομιδής βρέφους

Η παρακάτω επιστολή αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια για να σταματήσει επιτέλους η εγκατάλειψη των ΚΥ Αρκαδίας και της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας γενικότερα. Παρά τις πολλές προσπάθειες που κατέβαλα μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τις προειδοποιήσεις για σημαντικές ελλείψεις, δεν επετεύχθη πρόοδος. Συγκεκριμένα είχα καταθέσει την υπ. αρ. 6514/19.7.2022 ερώτηση καθώς και την ερώτηση υπ. αρ.1071/24.11.2022, η οποία έμεινε αναπάντητη από τον αρμόδιο Υπουργό και ως εκ τούτου την κατέθεσα ξανά ως επίκαιρη ερώτηση (362/25.01.2023) προκειμένου να λάβω μια προφορική απάντηση από τον Υπ. Υγείας.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι ελλείψεις συνεχίζονται και επισημαίνω ακόμη ένα τραγικό περιστατικό.

Στις 25/04/2023, βρέφος 18μηνών αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Το βρέφος παρακολουθείτο από ιδιώτη Παιδίατρο, η οποία σύστησε την μετάβαση του στο Κ.Υ.Λεωνιδίου, όπου και του χορηγήθηκε οξυγόνο για την αντιμετώπιση της κατάστασης του.

Η κατάσταση του βρέφους όμως μετά την χορήγηση των απαιτούμενων από το Κ.Υ. και ενώ βρίσκονταν στην οικία του, επιδεινώθηκε και σύμφωνα με οδηγίες Ιδιώτη Παιδιάτρου, έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης (απόσταση 85χλμ) με ασθενοφόρο προκειμένου κατά την διαδρομή να υπάρξει η απαιτούμενη υποστήριξη οξυγόνου.

Η ιδιώτης παιδίατρος έσπευσε άμεσα σε επικοινωνία με το Κ.Υ Λεωνιδίου (ώρα 21:30) προκειμένου να ζητήσει την προετοιμασία του ασθενοφόρου για την άμεση διακομιδή του βρέφους, το οποίο ήδη βρίσκονταν καθ’ οδόν με επιβάτηγο ΙΧ από τους γονείς του προς το Κ.Υ ώστε να κερδίσουν χρόνο. Η απάντηση που έλαβε η ιατρός ήταν ότι δεν υπήρχε ασθενοφόρο εκείνη την στιγμή.

Έκπληκτοι οι γονείς ενημερώθηκαν για την μη διάθεση ασθενοφόρου και σε κατάσταση σοκ προσπάθησαν οι ίδιοι να μεταφέρουν το βρέφος. Το παιδί δεν είχε ανάσα, έχανε την επαφή του με το περιβάλλον και είχε έντονους σπασμούς.

Σε συνεχή επικοινωνία με την παιδίατρο και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης υγείας του βρέφους, ενώ μεταφερόταν με επιβατηγό ΙΧ χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη, η ιατρός κάλεσε στο ΚΥ Άστρους προκειμένου να ζητήσει από εκεί την προετοιμασία ασθενοφόρου για την ασφαλή μεταφορά του βρέφους.

Από εκεί υπήρξε διαθεσιμότητα και το βρέφος μεταφέρθηκε απευθείας στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης όπου Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό έσπευσε άμεσα στην επαναφορά οξυγόνου του βρέφους και στην εκτέλεση του απαιτούμενου κλινικοεργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου.

Αυτό το περιστατικό είχε αίσιο τέλος. Δεν μπορούμε όμως να αφήνουμε στην τύχη την υγεία των παιδιών μας. Αυτή η επιστολή αποτελεί μια ακόμη προειδοποίηση. Να μην αφήσουμε τα Κέντρα και τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη στην τύχη τους. Τα ΚΥ Αρκαδίας χρειάζονται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενοφόρα και οδηγούς. Το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της ανασφάλειας με την οποία ζουν καθημερινά οι άνθρωποι στην περιφέρεια. Μάλιστα, αυτή η ανασφάλεια και η αδυναμία άμεσης και ικανοποιητικής πρόσβασης σε δομές υγείας αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες για την εγκατάλειψη της περιφέρειας και την εγκατάσταση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι θλιβερό και λυπάμαι, γιατί είχαμε προειδοποιήσει για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η υποβάθμιση των κέντρων υγείας Αρκαδίας, ενός νομού με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Δυστυχώς, με τις επιλογές της η κυβέρνησης ωθεί τους πολίτες των μικρότερων πόλεων και χωριών να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αντί να τους συνδράμει και να τους διασφαλίζει τα απαραίτητα για να μην ερημώσει η περιφέρεια.

Με εκτίμηση, 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Έ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Βουλευτής Αρκαδίας

Related posts

Δ. Βόρειας Κυνουρίας: Πιθανές διακοπές ύδρευσης

Arcadia Spot NG

ΟΕΒΕΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Arcadia Spot NG

ΣΑΟΟ: Εξόρμηση στη Ζάβιτσα 21/04/2024

Arcadia Spot NG

Leave a Comment