Επικαιρότητα Τοπικά Νέα

Επιτυχής εξόρμηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων στο Κερκέτιον όρος

Επιτυχής εξόρμηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών

Επιτυχής εξόρμηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων στο Κερκέτιον όρος. Το τριήμερο των Φώτων σαράντα ορειβάτες του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ πραγματοποιήσαν με μεγάλη επιτυχία την τριήμερη εξόρμηση στο Κερκέτιον όρος (Κόζιακας). Το πρόγραμμα ήταν έτσι διαμορφωμένο που ώστε να περιλαμβάνει πεζοπορία, περιήγηση, επίσκεψη σε σημεία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και ψυχαγωγία. Ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι στην εξόρμηση υπήρχαν πολλά νέα πρόσωπα που μαζί με τους παλιούς φίλους του ΣΑΟΟ δημιούργησαν έναν πολύ όμορφο κλίμα και μια ωραία εξόρμηση.

Αναχώρηση από την Τρίπολη, πεζοπορία στον Ανοπαίο δρόμο, προσκύνημα στην Ιερά Μονή Δαμάστας, άφιξη στα Καμένα Βούρλα Επιτυχής εξόρμηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών

Την πρώτη ημέρα ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από την Τρίπολη με κατεύθυνση τα Καμένα Βούρλα και την Ιερά Μονή Δαμάστας, όπου προσκυνήσαμε.

Η μία ομάδα ακολουθώντας καλοσημαδεμένο ανηφορικό μονοπάτι, αρχικά και καθοδικά αργότερα μετά από πορεία 15 χιλιομέτρων κατέληξε (μετά από 5 ώρες) στα Καμένα Βούρλα. Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει ταυτοποιηθεί ως η Ανοπαία Ατραπός, Η διαδρομή που σύστησε ο Εφιάλτης στους Πέρσες, που είχαν αρχηγό τον Ξέρξη και έφερε σε δεινή θέση τον Λεωνίδα με τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς που είχαν παραμείνει για να υπερασπιστούν τους Έλληνες από την Περσική εισβολή.

Η άλλη ομάδα ξεκινώντας από το χωριό Ηράκλεια Φθιώτιδας, ακολουθώντας αρχικά ανηφορικά χωματόδρομο και στη συνέχεια πάνω στο πέτρινο χτιστό μονοπάτι που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς εργατών και υλικών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, καταλήξαμε στο εγκαταλειμμένο σταθμό του Ασωπού. Το μονοπάτι αυτό ακολουθεί το φαράγγι του Ασωπού, η θέα είναι εντυπωσιακή με τους κάθετους βράχους, τις βαθιές χαράδρες αλλά και την σιδηροδρομική γραμμή που ακολουθεί από ύψος σε όλο της το μήκος. Επιτυχής εξόρμηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και ιδανικός για πεζοπορία.

Πεζοπορία από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια στην κορυφή Αστραπή, επίσκεψη στο Καταφύγιο του Κόζιακα

Την δεύτερη ημέρα ξεκινώντας από τη βάση μας, που ήταν η υπέροχη πόλη της Καρδίτσας, περνώντας από την Πύλη Τρικάλων το Περτούλι και την Ελάτη φθάσαμε στα Περτουλιώτικά Λιβάδια και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Από εδώ, όλοι μαζί, ξεκινήσαμε για την κορφή Αστραπή με ενδιάμεση στάση στο Καταφύγιο του Κόζιακα στα 1750 μέτρα υψόμετρο όπου και έμεινε η μικρή ομάδα μετά από 2,5 ώρες ανάβασης. Η ανάβαση στην κορυφή δεν παρουσίασε τεχνικές δυσκολίες. Η όλη διαδρομή κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν μέσα από δασωμένη περιοχή. Νερά έτρεχαν σε πολλά σημεία και περιοδικά υπήρχαν κάποιες χιονούρες. Η πορεία κορυφής ολοκληρώθηκε σε διάστημα 6 ωρών και της ομάδας καταφυγίου σε 4,5 ώρες.

Επίσκεψη στα Τρίκαλα, στο μουσείο Τσιτσάνη, στο τζαμί, στο κάστρο και στον Μύλο Ματσόπουλου

Τρίτη ημέρα το πρόγραμμα ήταν τουριστικό και επιμορφωτικό. Επισκεφθήκαμε τα Τρίκαλα, με το Λιθαίο ποταμό να διασχίζει την πόλη και να την ομορφαίνει. Εδώ επισκεφτήκαμε το μουσείο Τσιτσάνη. Είναι ένας υπέροχος χώρος όπου στεγάζει την ιστορία του Τσιτσάνη, το Τουρκικό διπλό Χαμάμ αλλά και χώρο εκθέσεων. Το κτήριο ήταν αρχικά Χαμάμ. Με την παράδοση της περιοχής στο Ελληνικό Κράτος αφού αφαιρέθηκαν οι Τρούλοι μετατράπηκε σε φυλακές . Αργότερα εκτιμήθηκε η αξία του, με τη μεσολάβηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανακαινίσθηκε και ήλθε στη μορφή που έχει σήμερα. Επισκεφθήκαμε το Τζαμί το οποίο έχει ανακαινισθεί εξωτερικά, εσωτερικά δεν είναι ακόμη επισκέψιμο. Επισκεφτήκαμε το κάστρο με τον πύργο ου Ρολογιού καθώς και τον Μύλο Ματσόπουλου που έχει μετατραπεί σε ένα χώρο για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Εκτός από ένα χώρο που παραπέμπει στην πρώιμη βιομηχανική επανάσταση, περιλαμβάνει χώρους αθλοπαιδιών, διασκέδασης, καφέ, παιχνίδια, λούνα παρκ. Μετά την περιήγησή μας στα Τρίκαλα, αναχωρήσαμε με ενδιάμεσες στάσεις για την Τρίπολη. Επιτυχής εξόρμηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε & να συγχαρούμε όλους τους φίλους για την συμμετοχή. Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που πήραν μέρος και τα κατάφεραν εξαιρετικά στο βουνό και ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα. Επίσης πολλά μπράβο στου μικρούς Γιώργο 7,5 ετών και τον Θοδωρή 5,5 ετών που ακολούθησαν χωρίς πρόβλημα την πορεία του καταφυγίου . Αξίζουν όμως πολλά συγχαρητήρια και στους αρχηγούς για την άρτια σχεδιασμένη εξόρμηση.

Επόμενη εξόρμηση του Συλλόγου μας θα είναι στην Οστρακίνα στις 20 & 21 Ιανουαρίου 2024,
όπου και θα κόψουμε και την Πρωτοχρωνιάτικη πίτα μας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο
καταφύγιο Μαινάλου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Related posts

ΣΑΟΟ : διήμερο στον Ταΰγετο, Σάββατο – Κυριακή 23-24/3/2024

Arcadia Spot GZ

Μια εντυπωσιακή εξόρμηση πραγματοποίησε ο ΣΑΟΟ με τη συμμετοχή 50 και πλέον ορειβατών, την Κυριακή 03/03/2024 στο Μαίναλο!

Arcadia Spot GZ

ΣΑΟΟ : Ορειβασία στο ελατοσκέπαστο Δυτικό Μαίναλο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment