Ελλάδα Επικαιρότητα

Η ανεργία μειώνεται στην Ελλάδα, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Η ανεργία μειώνεται στην Ελλάδα

Η ανεργία μειώνεται στην Ελλάδα, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 10,8% το τρίτο τρίμηνο του 2023, από 11,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 11,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 514.622 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η μείωση της ανεργίας παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις ηλικίες 15-19 ετών (39,9%) και 20-24 ετών (21,8%).

Σε επίπεδο περιφερειών, η υψηλότερη ανεργία παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (17,3%), την Ήπειρο (15,4%) και την Κεντρική Μακεδονία (13,8%).

Οι βασικοί λόγοι που οι άνεργοι σταμάτησαν να εργάζονται είναι είτε διότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,8%) είτε διότι απολύθηκαν (16,4%).

Η πλειονότητα των ανέργων (60,3%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι).

Η μείωση της ανεργίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική οικονομία.

Related posts

ΔΥΠΑ : 100% επιδότηση μισθού για ανέργους στη Β. Εύβοια – Μέχρι 30/4 η προθεσμία

Arcadia Spot KP

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει βελτίωση με τα προγράμματα για ανέργους της ΔΥΠΑ

Arcadia Spot GZ

Έπεσε το ποσοστό της ανεργίας το μήνα Νοέμβεριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment