Επικαιρότητα Περιφέρεια Υγεία

Συνολικά 4.500 εξετάσεις γυναικών στην Αρκαδία από το πρόγραμμα “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου”

Συνολικά 4.500 εξετάσεις -μαστογραφίες και τέστ Παπανικολάου- διενεργήθηκαν σε γυναίκες στους 5 δήμους της Π.Ε. Αρκαδίας από την κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας (ΕΙΟ) στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου”, η δεύτερη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και στον Δήμο Γορτυνίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, ως στόχο έχει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού και του τραχήλου της μήτρας, που είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες.

Επισημαίνεται ότι οι εξετάσεις διενεργήθηκαν εντελώς δωρεάν χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια, ενώ η ενημέρωση των ωφελούμενων έγινε με πλήρη τήρηση των προσωπικών τους δεδομένων με προσωπική επιστολή, καθώς υπήρξαν περιστατικά προς περαιτέρω εξειδικευμένη διερεύνηση.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ηλικίας από 25 έως 70 ετών με Τεστ Παπανικολάου και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και πάνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων. Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών το τεστ Παπ διενεργείται με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep, ενώ γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.

Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στους δήμους της Π.Ε. Κορινθίας.

“Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προτεραιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων, όπως το πρόγραμμα ‘Η Ελλάδα κατά του καρκίνου’” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, τον Δήμο Γορτυνίας και το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, όπως επίσης και στελέχη της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Αλληλεγγύης Αγγελο Χρονά, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Related posts

Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

Arcadia Spot NG

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: 4 Συλλήψεις για κλοπή

Arcadia Spot NG

40 Συλλήψεις και 62 προσαγωγές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Arcadia Spot NG

Leave a Comment