Top News Αφιερώματα Επικαιρότητα Τοπικά

Καρύταινα Αρκαδίας: Το μεσαιωνικό χωριό της Γορτυνίας (vid)

Καρύταινα: Το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας, το χωριό που ύμνησε ο Καζαντζάκης και λάτρεψε ο Κολοκοτρώνης.

Ιδανικός προορισμός για μια κυριακάτικη βόλτα στην ορεινή Αρκαδία

«H Kαρύταινα είναι αληθινά το Τολέδο της Ελλάδας… τα κάστρο έρημο, σταχτόμαυρο σα γεράκι, σηκώνεται στην κορφή και βιγλίζει. …..τα σύννεφα είχαν πληθύνει και περνούσαν γρήγορα, ρίχνοντας τεράστιους ίσκιους απάνω στα βουνά και κάτω στον κάμπο. Κι όταν αντικρίσαμε πάνω από το λόφο το ξακουστό κάστρο της Καρύταινας, νιώσαμε πως σήμερα, σε τέτοιο ανήσυχο φωτισμό και με τέτοιες σύγχρονες έγνοιες, το κάστρο τούτο το άγριο, το πολεμικό, το απότομο, διατυπώνει πιστότερα από κάθε
ελληνικό ναό το τοπίο γύρα μας και μέσα μας»
                                                                                                                                          Νίκος Καζαντζάκης.

Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Και να μην το έχετε επισκεφθεί ακόμα, σίγουρα το έχετε δει στη πίσω όψη ενός πεντοχίλιαρου! Ναι ναι καλά θυμάστε, αυτό είναι το χωριό! Στην πίσω όψη τους οι πέντε χιλιάδες απεικόνιζαν το λόφο με το φράγκικο κάστρο μαζί με το πέτρινο γεφυράκι του Αλφειού. Στην μπροστινή απεικονιζόταν ο Κολοκοτρώνης!

Αυτή τη φορά λέμε να σας παροτρύνουμε να επισκεφθείτε ένα μοναδικό χωριό. Την Καρύταινα Αρκαδίας! Ένα χωριό που αξίζει όσο πέντε…χιλιάδες! Η Καρύταινα τα συνδυάζει όλα. Ιστορία, αξιοθέατα, γραφικότητα και γεύσεις. Το χωριό Καρύταινα είναι ένας μαγευτικός Κυριακάτικος, και όχι μόνο, προορισμός. Όλα τα παραπάνω σας τα προσφέρει απλόχερα και θα σας κάνει να τον επισκεφθείτε ξανά και ξανά!

Η Καρύταινα έχει χαρακτήρα έντονο μεσαιωνικό εξαιτίας των πέτρινων κτισμάτων του 19ου αιώνα, του επιβλητικού κάστρου. Ρόλο παίζουν επίσης, οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες και τα λιθόστρωτα σοκάκια. 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη. 

Η Καρύταινα μας δίνει πολλές επιλογές για να κάνουμε την εκδρομή αυτή να μας μείνει αξέχαστη!

Τι λέτε πάμε να ξεκινήσουμε;

Καρύταινα: Το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας | Βόλτα ανάμεσα στα λιθόκτιστα μονοπάτια.

Η βόλτα στα λιθόκτιστα μονοπάτια όπου περιστοιχίζονται από πέτρινα σπίτια δεξιά και αριστερά, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Τα σπίτια είναι ως επί το πλείστον δυόρωφα και τριώροφα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι κτισμένα κατά την διάρκεια του 19ο αιώνα.

Η Καρύταινα που έχει αναγνωρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Στο χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη. Κατά τους αρχαίους, στην αρχαία πόλη Βρένθη είχε γίνει η γιγαντομαχία.

Το κάστρο της Καρύταινας.

Η διαδρομή για να φτάσουμε στο κάστρο της Καρύταινας είναι μοναδική! Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του χωριού, με τα γραφικά καφενεδάκια. Το κάστρο έχει στη βάση του μία μαύρη καγκελόπορτα και τα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται, είναι τι άλλο; Λιθόστρωτα!

Στο κάστρο της Καρύταινας είχε εγκατασταθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Το οχύρωσε, έχτισε σπίτι και εκκλησία μέσα του και το χρησιμοποιούσε σαν το ορμητήριό του.

Η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι μαγευτική.

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Στην εκκλησία υπάρχει ένα τριώροφο κωδωνοστάσιο με κεραμοπλαστικό ενώ έντονα είναι τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και είναι αυτό της αρχικής εκκλησίας που χρονολογείται γύρω στον 14ο αιώνα!

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η εκκλησία βρίσκεται βορειοδυτικά της Καρύταινας και χρονολογείται από το 17ο αιώνα. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με τρούλο και στο εσωτερικό της σώζονται πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Το πεντάτοξο γεφύρι με το «ενσωματωμένο» εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου.

Το γεφυράκι έχει μήκος πενήντα μέτρα και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Είναι “κρυμμένο” κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Το γεφύρι της Καρύταινας κοσμούσε το πεντοχίλιαρο! Για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το χωμάτινο μονοπάτι που υποδεικνύει η ταμπέλα της γέφυρας.

Το ιερό ποτάμι του Λούσιου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Νύμφες έλουζαν τον Δία στον ποταμό Λούσιο

Το Ιερό του Διός, στο Λύκαιο Όρος, με την φημισμένη Λυκοσούρα την αρχαιότερη πύλη του κόσμου. Την Αρχαία Γόρτυνα, για να επισκεφθούμε τα Λουτρά του Ασκληπιού. Η θέση τους δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από δίπλα τους περνά το ποτάμι.

Rafting στον Λούσιο ποταμό.

Κοντά στο χωριό περνάει ο Λούσιος ποταμός, όπου μαζί με τον Αλφειό ο οποίος βρίσκεται στα “πόδια¨ του χωριού, είναι ιδανικοί για πολλές δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι το rafting. Είναι μέρος εναλλακτικού τουρισμού που πολύς κόσμος λατρεύει., Λίγο μετά τα χωριό υπάρχει βάση που εξυπηρετεί τους επισκέπτες των δραστηριοτήτων αυτών.

Καρύταινα: Το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας μέσα από φωτογραφίες:
Το φαράγγι και το Γεφύρι του Ατσιχόλου

Λίγο από τον χρόνο μας αξίζουν το φαράγγι που δημιουργεί ο Λούσιος ποταμός καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό. Αξιοθέατα μοναδικά που πρέπει να δούμε.

Οι Υδρόμυλοι της Καρύταινας.

Παλαιότερα, στο χωριό της Καρύταινας λειτουργούσαν δεκατέσσερις υδρόμυλοι και μια νεροτριβή. Από αυτούς, σήμερα σώζεται ένας τετράφθαλμος μύλος πάνω από τη γέφυρα, ένας πολύ παλιός μύλος κάτω από την γέφυρα και απέναντί του βρίσκονται τα ερείπια ενός τρίτου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο

Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Σε υψόμετρο περίπου 1770 μέτρα στην κορυφή της Οστρακίνας, στον γεμάτο έλατα Μαίναλο, λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες.

Καρύταινα: Το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας | Δείτε παρακάτω στο βίντεο με την βοήθεια του drown, το σαν βγαλμένο από παραμύθι χωριό, την Καρύταινα!

Related posts

Δ. Βόρειας Κυνουρίας: Πιθανές διακοπές ύδρευσης

Arcadia Spot NG

ΟΕΒΕΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Arcadia Spot NG

ΣΑΟΟ: Εξόρμηση στη Ζάβιτσα 21/04/2024

Arcadia Spot NG

Leave a Comment