Διεθνή Ελλάδα Επικαιρότητα

Καύσωνας προβλέπεται από την ερχόμενη Τετάρτη

kauswnas

Καύσωνας προβλέπεται από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου, με την θερμοκρασία να ξεπερνάει του 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαβουβάρδος, δήλωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν εκτός από τη χώρα μας και σε ένα μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικά είπε: “Μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος”.
Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021, που εκτός από τις πυρκαγιές, υπήρξαν πολλές επιπτώσεις στην υγεία πολλών πολιτών, και στην αγροτική παραγωγή.

Μεγάλη σημασία επίσης κατά τα λεγόμενα του έχει πως και χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορεί να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές. Έτσι είχε γίνει και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Απ’ότι φαίνεται θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασία. Αυτό σημαίνει πως η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια που ξεραίνονται πολύ γρήγορα και αυτό το κάνει εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά.

Επίσης τόνισε ο κ. Λαγούβαρδος: “Από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα”.

Επίσης πρόσθεσε πως ο χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές θα είναι κόκκινος κατά τις επόμενες ημέρες.

Τέλος εξήγησε πως είναι φυσιολογικό να έχουμε καύσωνες κατά το καλοκαίρι. Βέβαια το παράδοξο τώρα είναι πως αυξάνεται η συχνότητα και η διάρκεια τους. Δεν μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη καύσωνα μέσα στον Ιούλιο, αποκλειστικά μόνο στην κλιματική αλλαγή. Γεγονός όμως έιναι πως ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας σε όλη την Ευρώπη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε δυτικές χώρες. Αυτό όμως συνδυάζεται με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς αναμένεται να ενταθεί.

Leave a Comment