Αφιερώματα Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Κυριακή των Βαϊων: Τι γιορτάζουμε και τι τρώμε

kyriaki_vaiwn

Σήμερα είναι Κυριακή των Βαϊων. Τι γιορτάζουμε όμως σήμερα? Ποιά τα έθιμα αυτής της μέρας και τι τρώμε κατά την παράδοση?

Αρχικά η Κυριακή των Βαϊων είναι μία χριστιανική κινητή γιορτή που είναι γνωστή και ως Κυριακή του Λαζάρου. Παλαιότερα και οι δύο γιορτές εορτάζονταν την ίδια μέρα. Αργότερα η Κυριακή του Λαζάρου μεταφέρθηκε κατά μια μέρα νωρίτερα και μετονομάστηκε σε Σάββατο του Λαζάρου.

Για τους Χριστιανούς ορθόδοξους η Κυριακή των Βαϊων είναι πάντα την προηγούμενη Κυριακή μια εβδομάδα πριν από την ημέρα του Πάσχα και είναι η τελευταία της Μεγάλης Σαρακοστής. Στην ουσία θεωρείται η προηγούμενη μέρα πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Τι εορτάζουμε κατά αυτή την μέρα

Σήμερα εορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Οι κάτοικοι της πόλης των υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές κατά την είσοδο του στην πόλη. Ο Χριστός ανεβασμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι μπήκε στην πόλη υπό τις επευφημίες και τις ζητωκραυγές του πλήθους. Το όνομα της γιορτής προέκυψε από το γεγονός πως οι κάτοικοι για να τιμήσουν τον Χριστό έστρωσαν στον δρόμο του αρωματικά φύλλα κατά κύριο λόγο από βάγια αλλά και από άλλα φυτά. Εξου και η έκφραση “Υποδοχή μετά Βαϊων και κλάδων”.

Βέβαια μετά από μερικές μέρες οι ίδιοι άνθρωποι που τον υποδέχθηκαν πανηγυρικά στράφηκαν εναντίον του Χριστού. Χαρακτηριστικά φώναζαν “σταύρωσον αυτόν”.

Ξεχωριστή γιορτή είναι για την πόλη του Μεσολογγίου επίσης αυτή την μέρα καθώς έχει καθιερωθεί την ίδια μέρα η επέτειος της ηρωικής έξοδος του Μεσολογγίου.

Τι τρώμε κατά αυτή την μέρα

Κατά αυτή την μέρα το έθιμο και η παράδοση συνιστά το να φάμε ψάρι.

psaria-tiganita

Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για το αν τελικά επιτρέπεται κατά την παράδοση και την θρησκεία να φάμε ψάρια αυτή την ημέρα. Σύμφωνα με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη επιτρέπεται να φάμε ψάρια αυτή την μέρα. Αντιθέτως κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο την ημέρα του ευαγγελισμού της Θεοτόκου επιτρέπεται να φάμε ψάρι κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Έθιμα της γιορτής

Τα έθιμα της γιορτής αφορούν κατά κύριο λόγο τα φύλλα του φυτού της βάγιας. Σε πολλά μέρη στολίζουν τις εκκλησίες με φύλλα βάγιας. Σε άλλα μέρη κάνουν στεφάνια με αυτά και τέλος σε κάποια άλλα μέρη μοιράζονται τα κλαδιά.

Άλλο έθιμο σε πολλά μέρη είναι να ψάλλονται κάλαντα από παιδιά. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, τα παιδιά κρατούν ένα μικρό ψάθινο καλάθι στολισμένο με φύλλα βάγιας και ψάλλουν από σπίτι σε σπίτι.

Related posts

Κυριακή της Ορθοδοξίας -Τι γιορτάζουμε

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 04/03/2024

Arcadia Spot GZ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment