Επικαιρότητα Τοπικά Νέα

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Οι Δημητσανίτες είχαν ασκηθεί στην κατ’ οίκον παρασκευή πυρίτιδας ήδη από το 1461. Η συμβολή της πόλης στην Επανάσταση του 1821, με την κατοχύρωση του δικαιώματος παραγωγής και εμπορίου της μπαρούτης, ήταν καθοριστική. Η ηρωική αυτή διάσταση, ήταν που καθιέρωσε τη Δημητσάνα όχι μόνο ως «μπαρουταποθήκη του Έθνους» αλλά και ως «σύμβολο ανεξαρτησίας». Όταν το μήνυμα της έναρξης της Επανάστασης διαδόθηκε, οι υποδουλωμένοι ξεχύθηκαν στα σοκάκια με δάδες στα χέρια – παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – και μπροστά στα ιερά των εκκλησιών οι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν στον αγώνα για απελευθέρωση.

Ο «Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας» απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αναβίωση του εθίμου των Λαμπαδηδρομιών, που θα πραγματοποιηθεί με λαμπρότητα για δωδέκατη χρονιά την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:00 μ.μ., στη Δημητσάνα Αρκαδίας.

Μικροί, μεγάλοι, ελάτε να μεταφερθούμε 203 χρόνια πίσω στον χρόνο, τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, να περπατήσουμε στα καλντερίμια που περπάτησαν, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, τραγουδώντας κολοκοτρωνέικα τραγούδια, υπό τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης! ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Η φετινή αναβίωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο οποίο ανήκει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, με τη στήριξη του Δήμου Γορτυνίας, του Διασυνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας, των επαγγελματιών και των πολιτών της Δημητσάνας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ. 6944338547 Αγγελική Μπίρη
E-mail: lampadidromies.dimitsana@gmail.com
Instagram: Λαμπαδηδρομίες Δημητσάνα
Facebook: Λαμπαδηδρομίες Δημητσάνα

Related posts

Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας (pics)

Arcadia Spot GZ

Λαμπαδιδρομίες στη Βυτίνα στις 24 Μαρτίου

Arcadia Spot GZ

Λαμπαδηδρομίες 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στις «Λαμπαδηδρομίες 2024» στη Δημητσάνα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment