Top News Ελλάδα Επικαιρότητα

Μαίνονται ανεξέλεγκτα οι πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη

Μαίνονται ανεξέλεγκτα οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, στα οποία επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, από το πρωί της Δευτέρας (21/8). Στη μάχη έχουν ριχθεί με το πρώτο φως και τα εναέρια μέσα, προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά που καίει για τρίτη ημέρα.

Όπως, επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός, Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη αποτελούν μια πύρινη νοητή ευθεία, διευκρινίζοντας ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι «που δεν έχουν κοπώσει ούτε λεπτό» από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, κατευθύνονται νοτιοδυτικά.

«Το μέτωπο ανατολικά του οικισμού Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα, είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή» συμπλήρωσε.

Στο μέτωπο επιχειρούν δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, ενώ παράλληλα συνδράμου 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα. Στο έργο κατάσβεσης βοηθούν ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης

«Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής (20/8), καθώς, ενώ είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην περιοχή της Αμφιτρίτης μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχοντας παρατάξει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα σε μια γραμμή άμυνας για να μην περάσει η πυρκαγιά, τελικά λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων και των θερμών μαζών, καύτρες πέρασαν πίσω από τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε επιθετικά προς τις παρυφές της περιοχής, δηλαδή το Μαΐστρο και το Άβαντο, όπου δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη μέχρι στιγμής».

Εκκενώσεις, καμένα σπίτια, κατάρρευση πυροσβεστών και εθελοντών


Συνολικά εκκενώθηκαν 12 χωριά, κάηκαν 9 σπίτια και μία εκκλησία, ενώ χιλιάδες εκτάσεις γης έγιναν στάχτη.

Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

«Όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως είπε στο CNN Greece ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Τα καμένα σπίτια, τα εκατοντάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργήσιμης γης, η αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και ο ανυπολόγιστος αριθμός νεκρών ζώων συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό στον Εβρο, ενώ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν την περιουσία τους.

Related posts

Πυρκαγιά ξέσπασε σε Δασική έκταση στη Ρόδο

Arcadia Spot GZ

Πυρκαγιά ξέσπασε στην Αττική Οδό

Arcadia Spot GZ

Πυρκαγιά ξέσπασε σε εστιατόριο στα Χανιά – Ένας τραυματίας με εγκαύματα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment