Ελλάδα Επικαιρότητα

Με τσιπάκια αντιμετωπίζονται οι κλοπές ελαιόκαρπου στην Κρήτη

Καλές πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης

Με τσιπάκια αντιμετωπίζονται οι κλοπές στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, Κρήτης, οι αγροτικοί φορείς και οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις κλοπές ελαιόκαρπου τοποθετώντας τσιπάκια GPS στα ελαιόδεντρα. Αυτή η προσπάθεια είχε επιτυχία στην Ισπανία το 2019 και στη δοκιμαστική φάση που προηγήθηκε στην Κρήτη, έδειξε ότι έχει καλά αποτελέσματα.

Οι κλοπές ελαιόκαρπου έχουν αυξηθεί, ειδικά αφού το λάδι είναι πολύτιμο λόγω των υψηλών τιμών. Παραγωγοί στην Κρήτη αναγκάζονται να παραμένουν στις αγροικίες τους νύχτες ολόκληρες για να προστατεύσουν τις σοδειές τους από κλοπές.

Η λύση με τα τσιπάκια GPS αφορά στην τοποθέτησή τους σε ελαιόδεντρα και στη σύνδεση τους με κινητά τηλέφωνα μέσω εφαρμογής. Αν το τσιπάκι απομακρυνθεί από το δέντρο, περίπου τρία ή τέσσερα μέτρα, στέλνει μήνυμα υποδεικνύοντας ότι κάποιος προσπάθησε να το αφαιρέσει.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ ανεκτίμητη για τους παραγωγούς της Κρήτης και αναμένεται να επεκταθεί για να καλύψει τις ανάγκες της ελαιοκομικής περιόδου της φετινής σεζόν, καθώς οι κλοπές ελαιόκαρπου έχουν αυξηθεί.

Related posts

Εγκληματική οργάνωση λήστευε με «ριφιφί» κοσμηματοπωλεία 

Arcadia Spot KP

Κορινθία : Εξιχνίαση τεσσάρων περιπτώσεων κλοπών

Arcadia Spot KP

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών στη Λακωνία

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment