Ελλάδα Επικαιρότητα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αυστηρά κριτήρια για ποιοτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αυστηρά κριτήρια

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αυστηρά κριτήρια για ποιοτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη. Ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θέτοντας έμφαση στα αυστηρά κριτήρια που θα διέπουν τη λειτουργία τους.

Σχετικά με την εισαγωγή, θεσπίζεται μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία θα υπολογίζεται βάσει του μικρότερου μέσου όρου βαθμολογίας στα 4 επιστημονικά πεδία, πολλαπλασιαζόμενος με 0,8. Φοιτητές που δεν επιτυγχάνουν την ΕΒΕ στις Πανελλήνιες δε θα μπορούν να εισαχθούν σε μη κρατικά ΑΕΙ.

Όσον αφορά τη λειτουργία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα ιδρύονται ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) και θα συνεργάζονται μόνο με αξιόπιστα ιδρύματα, διαθέτοντας τουλάχιστον 30 καθηγητές για να λάβουν άδεια από την ΕΘΑΑΕ. Μη κρατικά πανεπιστήμια

Τα κριτήρια εισαγωγής θα περιλαμβάνουν:

  • Ελάχιστα κριτήρια που θέτει το υπουργείο
  • Κριτήρια που θέτει κάθε σχολή, ομοίου επιπέδου με το μητρικό πανεπιστήμιο
  • Έγκριση κριτηρίων από την ΕΘΑΑΕ

Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 3 σχολών, με εξαίρεση τα πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται στα 20 κορυφαία του κόσμου. Η διεξαγωγή έρευνας και η εξέλιξη των καθηγητών με όμοιο τρόπο με τα δημόσια πανεπιστήμια είναι επίσης υποχρεωτικές.

Συνοψίζοντας, η λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ θα βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Related posts

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Arcadia Spot GZ

Μαρινάκης: Ιστορική Ψήφιση Νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Arcadia Spot GZ

Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του δημόσιου πανεπιστημίου

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment