Επικαιρότητα Περιφέρεια

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι προχωρούν οι 80 άδειες για ανεμογεννήτριες

konstantinopoulos-odysseas-vouli-ton-ellinon

Οι ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (20/2/2023), στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Μετά τη συνεχή πίεσή μας προς το Υπουργείο σήμερα ο Υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας παραδέχτηκε στη Βουλή ότι εκκρεμούν 80 αιτήσεις για αδειοδότηση ανεμογεννητριών στο Δυτικό Μαίναλο, ενώ δεν υπάρχει καμία θεσμική μέριμνα για την προστασία του βουνού, παρά την προσπάθεια του Υφυπουργού στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μου να μας παραπλανήσει. Όπως όλα δείχνουν οι εξαγγελίες περί «απάτητου βουνού στην Αρκαδία» αφορούν μόνο το Ανατολικό Μαίναλο, δηλαδή 45 kmκαι καθόλου δεν επηρεάζουν τα σχέδια για τις ανεμογεννήτριες.

Πιο συγκεκριμένα, «σήμερα ρωτάω ξανά ευθέως τον Υπουργό αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση την περιβαλλοντική καταστροφή στο Μαίναλο. Πριν λίγο καιρό, ο Υφυπουργός είχε αναφέρει ότι «για το Μαίναλο εκπονείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία αφού βγει σε διαβούλευση θα οδηγήσει σε προεδρικό διάταγμα που θα κατοχυρώνει πλήρως την θεσμική προστασία του». Αλλά αυτό αφορά το Ανατολικό Μαίναλο. Για το Δυτικό Μαίναλο που έχουν κατατεθεί οι 80 αιτήσεις και ήδη βρίσκονται στη Β΄ φάση δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόνοια. Έχω καταθέσει επίσης, αίτηση κατάθεσης εγγράφων προκειμένου να  καταθέσει το Υπουργείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που καταδεικνύουν που ακριβώς βρίσκονται και σε ποια φάση είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για ΑΠΕ στο όρος Μαίναλο και δεν έχω λάβει απάντηση. Υπενθυμίζω ότι η προθεσμία για την απάντηση του Υπουργείου λήγει την ερχόμενη Πέμπτη. Σας δώσαμε χρόνο για να έρθετε να απαντήσετε, κ. Υπουργέ. Σας επισημαίνω ότι αν εγκρίνετε τις αιτήσεις, θα καταστραφεί ολοκληρωτικά το Μαίναλο.

Από την απάντησή σας καταλαβαίνουμε ότι άδειες θαπροχωρήσουν. Πρέπει να σας θυμίσω ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία φυσικά δεν πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ομόφωνα αρνητική απόφαση κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όπως και όλοι οι δήμοι της περιοχής.

Αν εγκατασταθούν όλες αυτές οι ανεμογεννήτριες, δεν θα μείνει δέντρο. Με όποιον και να μιλήσετε θα σας εξηγήσει, τη σημαντικότητα της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, έχουμε το Menalon Trail  για παράδειγμα, μια διαδρομή στο Μαίναλο που έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να την απολαύσουν. Αν προχωρήσετε την αδειοδότηση, θα καταστρέψετε το περιβάλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες και οι φορείς της Αρκαδίας δεν θα επιτρέψουν να γίνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που γίνεται χωρίς καμία πρόνοια».

Καλούμε την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους φορείς να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή του Μαινάλου. 

Related posts

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Αυτοί που κατήγγελλαν για μιντιακά συμφέροντα έπιναν ποτό το ίδιο βράδυ με τα συμφέροντα 

Arcadia Spot GZ

Οδυσσέας Κωνσταντινόυπουλος : Η εξεταστική είχε ως στόχο την απόκρυψη της αλήθειας και των ευθυνών του κ. Καραμανλή

Arcadia Spot GZ

Κωνσταντινόπουλος : Tο ΠΑΣΟΚ το θέλω ως κυβερνητική πρόταση και όχι ως «μόνιμη» αντιπολίτευση

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment