Δήμοι Αρκαδίας Επικαιρότητα

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Να στηριχθούν άμεσα οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας

Κατέθεσα τη Δευτέρα ερώτηση στη Βουλή για τη στήριξη των μελισσοκόμων Αρκαδίας οι οποίοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνουν.

Περιγράφω στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας,  μελισσοκόμοι και του ζητώ να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2023

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς

Θέμα: Μεγάλη ανησυχία για τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας

Κύριε Υπουργέ,

Σε μεγάλη ανησυχία έχουν βρεθεί οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν την ενασχόληση με τον κλάδο. Η κλιματική και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή του κλίματος και η μετακίνηση του χειμώνα στην εποχή της πρώτης ανθοφορίας έχει οδηγήσει σε απόγνωση του μελισσοκόμους καθώς χάνουν την πρώτη συγκομιδή μελιού του χρόνου, ενώ εξαιτίας του παγετού τα μελισσοσμήνη μειώνονται σημαντικά.

Παράλληλα, η τιμή του μελιού έχει αυξηθεί εξαιτίας των αυξήσεων στην τιμή της ζάχαρης, με την οποία τρέφονται τα μελισσοσμήνη τους χειμερινούς μήνες και λόγω της αύξησης των καυσίμων μετακίνησης των νομάδων μελισσοκόμων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αύξησης της τιμής του μελιού «έλατο» που από 10-12 ευρώ κυμαίνεται πλέον στα 14-18 ευρώ. Η αύξηση έχει ως άμεση συνέπεια το μέλι να μένει αδιάθετο. Πρέπει να επισημανθεί ότι η μελισσοκομία υπολείπεται σε οικονομική στήριξη των λοιπών κλάδων αγροτικής παραγωγής.

Ακόμα, η μεγάλη ανησυχία των παραγωγών έγκειται στη σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών, η οποία αναμένεται να είναι της τάξης του 30% – 40%. Η μείωση του πληθυσμού που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί εγκαίρως δημιουργεί σοβαρότατο κίνδυνο να μείνουν εκτός ευρωπαϊκών επιδοτήσεων οι παραγωγοί της χώρας μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Πώς προτίθεστε να στηρίξετε τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγή του ξεχωριστού μελιού της περιοχής – προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την περιοχή και να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Related posts

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Αυτοί που κατήγγελλαν για μιντιακά συμφέροντα έπιναν ποτό το ίδιο βράδυ με τα συμφέροντα 

Arcadia Spot GZ

Οδυσσέας Κωνσταντινόυπουλος : Η εξεταστική είχε ως στόχο την απόκρυψη της αλήθειας και των ευθυνών του κ. Καραμανλή

Arcadia Spot GZ

Κωνσταντινόπουλος : Tο ΠΑΣΟΚ το θέλω ως κυβερνητική πρόταση και όχι ως «μόνιμη» αντιπολίτευση

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment