Δήμος Β. Κυνουρίας Επικαιρότητα Υγεία

Δράσεις Κ.Υ. Άστρους για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κ.Υ. Άστρους για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τείνει να πάρει την μορφή της πανδημίας δεδομένου ότι σήμερα παγκοσμίως πάσχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι  από σακχαρώδη διαβήτη και με τον ρυθμό αύξησης του να αναμένεται το 2035 να πάσχουν 650 εκατομμύρια περίπου. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να συμβεί στα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη θεραπείας είναι μεγάλης κλινικής σημασίας διότι οι επιπλοκές από ανεβασμένο σάκχαρο αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίς στην πορεία της νόσου, τόσο στα μικρά αγγεία (αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια και νεφροπάθεια) όσο κυρίως και στα μεγάλα αγγεία με κύρια εκδήλωση την αθηρωμάτωση  αυτών, όπως των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, των καρωτίδων, των αγγείων του εγκεφάλου και των αγγείων των κάτω άκρων. 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ede.gr

Το ΚΥ Άστρους στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη Διαβήτη, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου έκαστου έτους διοργανώνει εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου κινδύνου από 15-17 Νοεμβρίου 2023.

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για το Σακχαρώδη Διαβήτη, τους τρόπους πρόληψης, την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση ατόμων που διαβιούν με ΣΔ αλλά δεν το γνωρίζουν. Για τη βέλτιστη επίτευξη των σκοπών της εκστρατείας προγραμματίζει ενημερώσεις (έντυπο υλικό και προφορικά) και διενέργεια μετρήσεων. Συγκεκριμένα:

·      Επίσκεψη στα Περιφερειακά Ιατρεία  Αγίου Πέτρου, την Τετάρτη 15-11-2023 και  Καστρίου την Πέμπτη 16-11-2023 για: Μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και σωματομετρικών χαρακτηριστικών, συμπλήρωση ερωτηματολόγιου εκτίμησης κινδύνου ανάπτυξης  Σακχαρώδη Διαβήτη και ενημέρωση με οδηγίες  πρόληψης-διαχείρισης του Σ.Δ.

·  Δημιουργία σημείου ενημέρωσης την Παρασκευή 17-11-23 στο Κ.Υ. Άστρους όπου θα γίνεται ενημέρωση στην είσοδο του Κ.Υ. για την Πρόληψη του Σ.Δ. με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και προβολή με προτζέκτορα ψηφιακού υλικού, συμπλήρωση ερωτηματολογίου εκτίμησης κινδύνου και ενημέρωση με οδηγίες  πρόληψης-διαχείρισης του Σ.Δ.

Leave a Comment