Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Πασχαλινό τραπέζι: Ζήτημα η τιμή στα αμνοερίφια

αμνοερίφια

Η τιμές στα αμνοερίφια είναι στο επίκεντρο αυτές τις μέρες όσο αφορά το Πασχαλινό τραπέζι. Συγκεκριμένα από την προηγούμενη Τετάρτη τα αμνοερίφια έχουν προστεθεί στο “καλάθι του Πάσχα”,μαζί και το τσουρέκι και το πασχαλινό αυγό.

Αρχικά οι πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ είχαν τις τιμές στο αρνί και τα κατσίκια στα περσινά επίπεδα. Βέβαια τις επόμενες μέρες αρκετές αλυσίδες προχώρησαν σε περαιτέρω μειώσεις στις τιμές. Ο ανταγωνισμός έγινε πιο έντονος με επιπλέον προσφορές στους καταναλωτές πχ με δωροεπιταγές για την αγορά τους.

Με νούμερα την Παρασκευή οι τιμές σε 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, διαμορφώνονταν στο αρνί από 9,78 ευρώ το κιλό έως 10,90 το κιλό. Στο κατσίκι από 9,98 ευρώ το κιλό έως 10,90 ευρώ το κιλό.

Αντιδράσεις από τα κρεοπωλεία για την ένταξη των αμνοεριφίων στο “καλάθι του Πάσχα”

Οι επαγγελματίες των παραδοσιακών κρεοπωλείων είναι κάθετα αντίθετοι στο ότι αρνι και κατσίκι εντάχθηκαν στο “καλάθι του Πάσχα”. Υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο χαλάει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Μάλιστα υπογραμμίζουν πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να γοητεύονται μόνο από την τιμή στα σούπερ μάρκετ, αλλά πρέπει να κοιτούν και την ποιότητα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι κρεοπώλων και κτηνοτρόφων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματάρχων Κρεοπώλων Σάββας Κεσίδης. Έκανε δηλώσεις για αυτό το ζήτημα. Επεσήμανε πως: “Ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να συμπιέσει το κέρδος του για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν και σε προσιτές τιμές και ποιοτικό προϊόν”. Παράλληλα προέτρεψε τους Έλληνες να δώσουν πρώτα βάση στην ποιότητα και μετά στην τιμή για το Πασχαλινό τραπέζι.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος δήλωσε πως με την ένταξη των αμνοεριφίων στο “καλάθι του νοικοκυριού” στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό ήρθε και “το τέλος του Έλληνα κτηνοτρόφου”. Μάλιστα δήλωσε πως ο κλάδος “ψάχνει το θέμα και νομικά”.

Σε περαιτέρω ανάλυση του ζητήματος ο κ.Μόσχος είπε: “Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε. Κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής”.

Σε παρόμοιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπώλων Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλανίδης σχετικά με το Πασχαλινό τραπέζι: “Η πολιτεία έκανε τους κρεοπώλες αποδιοπομπαίο τράγο. Αν υπολογίσουμε κόστος παραγωγής 8 ευρώ/κιλό από τους κτηνοτρόφους φτάνουμε σε ένα κόστος 11,40 ευρώ/κιλό. Από τη στιγμή που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο. Εάν συμπεριλάβουμε και τα έξοδα του κρεοπώλη (ενοίκιο, ρεύμα κτλ) χωρίς καν να κάνουμε λόγο για δικό μας κέρδος. Η τιμή καταναλωτή πάει στα 14,80 ευρώ/κιλό”

Leave a Comment