Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 13 Μαϊου

agia_glikeria

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 13 Μαϊου?

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα:
Γλυκερία, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή.

Αγίας Γλυκερίας μάρτυρος

Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στη Τραϊανούπολη το 2ο αιώνα μ.Χ. Αυτοκράτορας τότε ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής (138 – 161 μ.Χ.). Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση.

Όταν πληροφορήθηκε για αυτή ο ηγεμόνας Σαββίνος, την κάλεσε να παρουσιαστεί μπροστά του.
Με μεγάλη προθυμία η Αγία παρουσιάστηκε σε αυτόν, έχοντας σημειώσει στο μέτωπο της τον Τίμιο Σταυρό. Τότε ομολόγησε με παρρησία και σθένος την πίστη της στο Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Εκείνος έξαλλος από αυτό την οδήγησε με τη βία στον ειδωλολατρικό ναό για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στα είδωλα.

Εκεί η Γλυκερία αφού προσευχήθηκε έντονα, συνέντριψε το άγαλμα του Δία. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες, την έσυραν έξω και τη λιθοβόλησαν με μανία. Όμως ούτε μια πέτρα δεν άγγιξε την Αγία, αυτό το γεγονός πολλοί να πιστεύσουν στο Χριστό. Στη συνέχεια αφού της έκαναν διάφορα βασανιστήρια την έκλεισαν στη φυλακή, εκεί κατήχησε και έφερε τη χριστιανική πίστη στο δεσμοφύλακα της Λαοδίκιο, ο οποίος στη συνέχεια ομολόγησε με θάρρος την πίστη του και μαρτύρησε για το Χριστό.

Αμετάπειστος ο τύραννος, διέταξε να βασανίσουν εκ νέου τη Γλυκερία και έπειτα να τη ρίξουν στο άγρια θηρία. Όμως και εκείνα την σεβάστηκαν, αν και ένα εξ’ αυτών τη δάγκωσε με αποτέλεσμα η Αγία να παραδώσει σε ολίγες ημέρες το πνεύμα της στον αθλοθέτη Κύριο.

Το ιερό λείψανό της παρέλαβε ο Επίσκοπος της Ηρακλείας Δομίτιος και το τοποθέτησε σε ευπρεπή τόπο κοντά στην πόλη. Μαρτυρώνται δε πολλά θαύματα, ιάσεων και θεραπείες δαιμονισμένων, τα οποία επιτελούσε η Αγία σε όσους με πίστη κατέφευγαν να προσκυνήσουν το Ιερό λείψανό της.

Related posts

Ποιοι γιορτάζουν σήμεα 01/04/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29/03/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28/03/2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment