Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 19 Μαϊου

Agios_Patrikios

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 19 Μαϊου? Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:

  • Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα
  • Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία
  • Θεόκτιστος
  • Μένανδρος

Άγιοι Πατρίκιος επίσκοπος Προύσας, Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος

Ο Άγιος Πατρίκιος, επίσκοπος Προύσης έζησε τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην Προύσα Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία. Σαν σήμερα 19 Μαϊου τιμάται η μνήμη του.

Ήταν πρόσωπο με μεγάλη θεολογική κατάρτιση και αναδείχθηκε επίσκοπος Προύσας στη Μικρά Ασία. Από αυτό το αξίωμα αγωνίστηκε για την επιστροφή πολλών ανθρώπων στο Χριστιανισμό από την ειδωλολατρία. Διάλεξε τρεις συνεργάτες: Τον Ακάκιο, τον Μένανδρο και τον Πολύαινο. Με τη βοήθεια τους πολλοί ειδωλολατρές ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Αυτό φυσικά εξόργισε τους ιερείς των ειδώλων, οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, που διέταξε τη σύλληψη τους.

Ο άρχοντας προσπάθησε αρχικά ανεπιτυχώς να προσυλυτίσει με θεολογικές συζητήσεις να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι θεός.

Ο Άγιος Πατρίκιος απάντησε στον τοπικό άρχοντα πως ο Χριστός είναι ο ένας και αληθινός Θεός. Τότε βλέποντας πως δεν αλλάζει η στάση τους ο άρχοντας δίεταξε τον αποκεφαλισμό του Πατρίκιου, του Ακάκιου, του Μένανδρου και του Πολύαινου.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Τετράς θεοφόρητος, Ἱεραρχῶν ἱερῶν, Τριάδα τὴν ἂκτιστον, κατ’ ἐναντίον ἐχθρῶν, πανσόφως ἐκήρυξε, Πατρίκιος ὁ τῆς Προύσης, θεηγόρος ποιμάντωρ, Ἀκάκιος σὺν Μενάνδρῳ, καὶ Πολύαινος ἃμα, διὸ καὶ ὡς ἀθλήσαντες, δόξης ἠξιώθησαν.

Related posts

Ποιοι γιορτάζουν σήμεα 01/04/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29/03/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28/03/2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment