Επικαιρότητα Θρησκεία

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 21/06/2023

agios-ioulianos

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 21/06/2023? Σήμερα τιμάται η μνήμη του Άγιου Αφροδίσιου και του Άγιου Ιουλιανού.

Σήμερα επομένως γιορτάζουν τα ονόματα:

  • Αφροδίσιος
  • Αφροδισία

Άγιος Ιουλιανός από την Κιλικία

Ο Άγιος Ιουλιανός ήταν από τη Διοκαισάρεια της Κιλικίας. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης βουλευτής, όμως η μητέρα του είχε μπει στη χριστιανική θρησκεία. Γι’αυτό ανέθρεψε το γιο της Ιουλιανό με βάση τις επιταγές του Ευαγγελίου. Ο Ιουλιανός αγάπησε τόσο πολυ το Χριστιανισμό, ώστε σε ηλικία 18 χρονών ομολόγησε με πολύ θάρρος την πίστη του στον έπαρχο Μαρκιανό, ενώ γνώριζε ότι τον περίμεναν άγρια βασανιστήρια.

Μόλις το άκουσε αυτό ο έπαρχος, διέταξε και τον έδειραν ανελέητα, κατόπιν τον φυλάκισαν στην χειρότερη φυλακή. Ύστερα ο Μαρκιανός κάλεσε την μητέρα του Ιουλιανού να επισκεφτεί στην φυλακή τον γιο της και να τον πείσει να απαρνηθεί τον Χριστό.

Η μητέρα του, όταν συνάντησε τον γιο της, έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα προέτρεψε τον Ιουλιανό, να μείνει πιστός στο χριστιανικό του φρονήματος. Μετά μάλιστα τον ενθάρρυνε να αντέξει σε όλα τα μαρτύρια. Όταν ο έπαρχος κάλεσε πάλι τον Ιουλιανό, τότε αυτός θαραλλέα ομολόγησε την πίστη του στο χριστιανισμό.. Νευριασμένος ο έπαρχος Μαριανός έβαλε τον Ιουλιανό σε ένα σάκο με δηλητηριώδη φίδια και τον έριξε βαθιά στην θάλασσα. Εκεί μαρτυρικά παρέδωσε ψυχή στο Θεό.

Απολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Μητρικαὶς ὑποθήκαις μυστανωνούμενος, πανευκλεὴς στρατιώτης ὤφθης Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, παντευχίαν μυστικὴν περιζωσάμενος. ὅθεν καθεῖλες τὸν ἔχθρον, ὡς γενναῖος ἀριστεύς, καὶ ἤθλησας θεοφρόνως, Ἰουλιανὲ θεόφρον, ὑπὲρ ἠμῶν ἀεὶ πρεσβεύων Θεῶ.

Leave a Comment