Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 26 Μαΐου

αγιος-καρποσ

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 26 Μαΐου? Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:

  • Αλφαίος
  • Καρπός
  • Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία

Απόστολος Κάρπος

Ο Απόστολος Κάρπος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Νέρωνα (52 μ.Χ.) και είναι ένας από τους εβδομήντα μαθητές του Κυρίου.

Ήταν συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και απ’οτι βλέπουμε από τη Β’ επιστολή προς Τιμόθεον, εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου στην Τρωάδα. Ύστερα έγινε επίσκοπος στη Βάρνα της Θράκης, όπου με την αγία του ζωή και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, έγινε πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και φώτισε με τις θείες διδασκαλίες του όλη την επικράτεια της επισκοπής του.

Κατά το έργο του Κάρπου υπέστη πολλούς πειρασμούς και θλίψεις, τις αντιμετώπισε με μεγάλη γενναιότητα και υπομονή. Δε φοβόταν τους πόνους και τις κακοπάθειες, αντιθέτως έμπαινε δυναμικά στη μάχη, χωρίς να υπολογίζει το θυμό και την οργή των τυράννων. Μέσα του είχε κατασταλάξει ο λόγος του Κυρίου: «ἐν τῷ κοσμῷ θλίψιν ἔξετε» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιστ’ 33.). Δηλαδή ότι, εφόσον είστε μέσα στον κόσμο, θα έχετε θλίψη. Ο δρόμος για την ένωση με τον Κύριο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με δοκιμασίες, που με συνεχή αγώνα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε, σύμφωνα με το άγιο θέλημα Του.

Ο Άγιος Κάρπος πέθανε ειρηνικά, αποτελόντας φωτεινό παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους.

Άπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας Πίστεως.

Θείας χάριτος, τῇ κοινωνίᾳ, ἐκοινώνησας, δεσμῶν τῷ Παύλῳ, θεομακάριστε Κάρπε Ἀπόστολε, καὶ κοινωνοὺς θείας δόξης ἀνέδειξας, τοὺς δεξαμένους τὸ φέγγος τῶν λόγων σου. Ὅθεν πρέσβευε, Χριστῷ τῷ Θεῷ πανεύφημε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Related posts

Ποιοι γιορτάζουν σήμεα 01/04/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29/03/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28/03/2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment