Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 27 Ιουνίου

Osios_Sampson_Ksenodoxos

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 27 Ιουνίου? Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:

  • Πιερής, Πιέρος, Πιέριος, Πιέρης, Πιερίων, Πιερία, Πιέρα
  • Σαμψών

Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος

Ο Άγιος Σαμψών γεννήθηκε στη Ρώμη από πλούσιους, ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Ευφυής, σπόυδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική.

Ο Άγιος Σαμψών θέλοντας από μικρή ηλικία να ζήσει κατά το χριστιανικό τρόπο ζωής, λειτούργησε στην ιατρική όχι κυνηγώντας το κέρδος, αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς. Έτρεχε χωρίς διακρίσεις για την ανάγκη του καθενός, βοηθώντας τον, παρηγορώντας τον και στηρίζοντας τον στην πίστη.

Όταν αποδήμησαν οι γονείς του, δώρισε την μεγάλη του περιουσία και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί ο Άγιος Σαμψών επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια. Εκεί έβρισκε καταφύγιο για να ηρεμεί και να μελετά τις Θείες Γραφές. Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε προσέλκυσε την εύνοια και αυτού του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες αρετές του, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά. Ο οποίος μάλιστα τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κάποια στιγμή ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαρειά ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου.

Ο Όσιος προσευχήθηκε έντονα και κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα. Εκείνος θέλοντας να τον ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Άγιο, έκτισε νοσοκομείο το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, που κατέφευγαν οι άποροι και οι αδύναμοι για να θεραπευθούν και να βρουν παρηγοριά και στήριγμα. Έχοντας επιτελέσει ένα τεράστιο και θεάρεστο έργο, κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους και Κρεμαστής Ηλείας.

Απολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὁ φέρων τὴν μίμησιν, τῶν τοῦ Θεοῦ οἰκτιρμῶν, ἐνθέου χρηστότητας, ἀναβλυστάνεις κρουνούς, Σαμψῶν Ἱερώτατε, σὺ γὰρ θεομιμήτω, ἑλλαμφθεῖς συμπάθεια, ὤφθης τῶν τεθλιμμένων, καὶ πασχόντων ἀκέστωρ, παρέχων ἐνὶ ἐκάστω, ρώσιν καὶ ἔλεος.

Related posts

Ποιοι γιορτάζουν σήμεα 01/04/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29/03/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28/03/2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment