Διεθνή Ελλάδα Επικαιρότητα

Ποιές περιοχές απειλούνται στη Μεσόγειο από καύσωνες και πυρκαγιές

Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί ως “Hot spot” της κλιματικής αλλαγής που έπληξε την Μεσόγειο με υψηλές θερμοκρασίες και δασικές πυρκαγιές. Όμως ποιές περιοχές απειλούνται στη Μεσόγειο περισσότερο μελλοντικά?

Περισσότερο απειλούνται οι τοποθεσίες της Μεσογείου που εκτείνονται από την νότια Ευρώπη μέχρι την βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία.

Ποιές όμως είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την περιοχή της Μεσογείου, όπως τις κατέταξε την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC/GIEC) του ΟΗΕ.

Οι απειλές των υψηλών θερμοκρασιών

Φονικοί καύσωνες

Η Μεσόγειος πλήττεται από ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα οι θερμοκρασίες στην Σικελία και την Σαρδηνία προβλέπεται να ξεπεράσουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8°C.

Τα κύματα καύσωνα αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο και μεγεθύνονται στις πόλεις εξαιτίας των πολιτικών της αστικοποίησης», προκαλώντας ασθένειες και θανάτους, αναφέρεται στην έκθεση της IPCC για το 2022 με θέμα τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής και την Προσαρμογή.

Σημειώνεται από μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης που είχε υπολογίσει ότι η ένταση, η διάρκεια και ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πολλαπλασιασθεί 6 με 7 φορές σε σχέση με την δεκαετία του 1960.

Απειλές για τα σιτηρά και τις ελιές

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξαν ως αποτέλεσμα πως:

“Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της Μεσογείου υφίσταται ήδη σημαντικές αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη φέτος, οι αγρότες της βόρειας Αφρικής προετοιμάζονται για φτωχή συγκομιδή ζωοτροφών, σιτηρών και κηπευτικών εξαιτίας της ξηρασίας.”

Το νερό και η πολιτική

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνει τις ελλείψεις νερού στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου.

Προβλέπει μείωση μέχρι και κατά 45% των αποθεμάτων νερού στις λίμνες και τους ταμιευτήρες κατά την διάρκεια του αιώνα και μέχρι και κατά 55% μείωση της διαθεσιμότητας των υδάτων επιφανείας στην βόρεια Αφρική. Ταυτόχρονα, «τα χερσαία οικοσυστήματα καθώς και τα οικοσυστήματα γλυκού νερού πλήττονται από την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο προκαλώντας απώλεια οικοτόπων και βιοποικιλότητας“.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποιεί πως ο υδροφόρος ορίζοντας στο ήμισυ των περιοχών της Μεσογείου βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα από τον Ιουνίο.

Πολιτικά στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας προκλήθηκαν εντάσεις πριν από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Μεγάλη είναι και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου καθώς αυξήθηκε κατά 2,8mm ετησίως τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό απειλεί παράκτιες περιοχές και πόλεις όπως η Βενετία, που πλήττεται όλο και πιο συχνά από πλημμύρες.

Η IPCC προειδοποιεί: “Η άνοδος τη στάθμης της θάλασσας πλήττει ήδη τα παράκτια ύδατα της μεσογειακής περιμέτρου και αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών, αποσάθρωσης του εδάφους, και αλάτωσης των ακτών”.

Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την γεωργία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, την αστική ανάπτυξη, τις λιμενικές λειτουργίες, τον τουρισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους και πλήθος παράκτιων οικοσυστημάτων“.

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη

Η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης το σύνολο των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθώς και τα οικοσυστήματα παροχής τροφής που εξαρτώνται από αυτά μπορεί να πληγούν επίσης.

Από την δεκαετία του 1980 παρατηρείται δραστική αλλαγή εντός των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Αυτό οφείλεται στη μείωση της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την άφιξη χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το λαγόψαρο, τροπικής προέλευσης, που καταβροχθίζει τα φύκια και θαλάσσια χόρτα των βυθών της Μεσογείου, αυτό στερεί από άλλα θαλάσσια είδη πολύτιμους πόρους.

Βάσει του σεναρίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, περισσότερου του 20% των ψαριών και των οστρακοειδών που αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να εξαφανισθούν κατά περιοχές έως το 2060 και τα εισοδήματα από την αλιεία να μειωθούν κατά μέχρι 30% μέχρι το 2050, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πηγή CNN Greece

Related posts

Πώς να βάψετε εύκολα κόκκινα αυγά

Arcadia Spot NG

Δείτε τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Arcadia Spot NG

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Leave a Comment