Επικαιρότητα Θρησκεία

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 06/07/2023

αγιος σισωης

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 06/07/2023? Σήμερα τιμάται η μνήμη των Άγιων εικοσιτεσσάρων Μαρτύρων και του Αγίου Σισώη.

Σήμερα γιορτάζουν τα ονόματα:

  • Λύκιος, Λυκίας, Λυκία
  • Σάτυρος, Σάτος
  • Σισώης

Όσιος Σισώης ο Μέγας

Ο Όσιος Σισώης ή αλλιώς και Σισώης ο Μέγας είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο.

Ήταν από μια φτωχή οικογένεια με πολλά παιδιά. Μετά από εμφάνιση αγγέλου, τον προέτρεψε να φύγει στην έρημο. Εκεί στην έρημο συνάντησε τον Αββά Ιωάννη τον Κοντό. Ύστερα από την κοινή συμβίωση τους για λίγους μήνες ο Κοντός τον προέτρεψε να ασκητέψει μόνος του. Έπειτα από τον θάνατο του Μεγάλου Αντωνίου ο Σισώης έφυγε για το βουνό του Μεγάλου Αντωνίου και παρέμεινε εκεί για 72 χρόνια. Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του σήμερα στις 6 Ιουλίου.

Ο Όσιος Σισώης στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάποτε ο Όσιος Σισώης επισκέφτηκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί αναλογιζόμενος τα κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνρου, έφριξε σκεπτόμενος πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή και πόσο εφήμερη η δόξα. Εκεί λύγισε, έκλαψε και θρήνησε για τη ματαιότητα όλης αυτής μιάς προσπάθειας που κατέλαβε όλη του την ζωή και που δεν του προσέφερε κανένα καλὸ στην ψυχή του.

Οι μαθητές του ζωγράφισαν την εικόνα του πάνω από τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου και έγραψαν το εξής:

«Ὁρῶν σε τάφε, δειλιῶ σου τὴν θέαν καὶ καρδιοστάλακτον δάκρυ χέω, χρέος τὸ κοινόφλητον εἰς νοῦν λαμβάνων, πῶς οὖν μέλλω διελθεῖν πέρας τοιοῦτον; Αἴ, αἴ, θάνατε, τίς δύναται φυγεῖν σε;»

Απολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Ἐκ παιδὸς γεωργήσας ζωὴν τὴν κρείττονα, τῶν κατ’ αὐτῆς ἐνεπλήσθης θεουργικῶν ἀγαθῶν, τῶν Ἀγγέλων μιμητὰ Σισώη Ὅσιε, ὅθεν ὡς ἥλιος λαμπρός, ἀπαυγάζεις τηλαυγῶς, ἐν ὥρᾳ τῆς σῆς ἐξόδου, δηλοποιῶν τὴν σὴν δόξα, καὶ καταλάμπων τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Related posts

Κυριακή της Ορθοδοξίας -Τι γιορτάζουμε

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 04/03/2024

Arcadia Spot GZ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment