Θρησκεία

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 20/11/2023

agios proklos

Εδώ θα παρουσιάσουμε συνοπτικά ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 20/11/2023. Επίσης θα αναφέρουμε συνοπτικά την ιστορία των αγίων που τιμούμε σήμερα.
Σήμερα γιορτάζουν τα ονόματα:

  • Δεναχίς, Δεναχίδα
  • Θεόκτιστος
  • Πρόκλος

Άγιος Πρόκλος

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Πρόκλου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Πρόκλος ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως από το 434 έως το 446.

Φημισμένος για την ρητορική του δεινότητα, ο Πρόκλος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμάχη του Νεστοριανισμού και στην θεολογία της αναπτυσσόμενης τότε λατρείας της Θεοτόκου. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία.

Ο Πρόκλος γεννήθηκε γύρω στο 390 και έγινε αναγνώστης στην Κωνσταντινούπολη σε νεαρή ηλικία. Σπούδασε ρητορική και κλασικούς συγγραφείς σε ιδιώτες διδασκάλους και επηρεάστηκε από Αλεξανδρινούς διανοουμένους που ζούσαν στην Πόλη. Ήταν ο επιφανέστερος μαθητής του Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας από τον Πατριάρχη Αττικό, ενώ το 426 χειροτονήθηκε από τον Πατριάρχη Σισίνιο Μητροπολίτης Κυζίκου. Η θέση όμως καταλήφθηκε από κάποιον Δαλμάτιο, λόγω των ανωμαλιών της εποχής, έτσι ο Πρόκλος, χωρίς να στενοχωρηθεί, παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κήρυττε. Διακρινόταν για την αγιότητα και τη μετριοπάθειά του, καθώς και για το δυνατό κήρυγμά του.

Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Μαξιμιανός, το 434, εξελέγη πανηγυρικά Πατριάρχης, πριν ακόμη ταφεί ο προκάτοχός του. Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχείας του, πολλοί Νεστοριανοί επέστρεψαν στην Ορθοδοξία. Στις 27 Ιανουαρίου του 438 πραγματοποίησε την ανακομιδή των λειψάνων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Κωνσταντινούπολη και τα τοποθέτησε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αποστόλων. Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του καθιερώθηκε ο τρισάγιος ύμνος στις εκκλησίες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει ανακηρύξει άγιο και τιμά τη μνήμη του στις 24 Οκτωβρίου και στις 20 Νοεμβρίου. Από τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κύκκου στην Κύπρο.

Απολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Λυχνία ὡς δίπυρσος τῶν θεϊκῶν δωρεῶν, ἀκτῖσι τῆς χάριτος φωταγωγοῦσιν ἡμᾶς πατέρες οἱ ἔνθεοι, Πρόκλος τοῦ Βυζαντίου, ὁ σοφὸς ποιμενάρχης, Γρηγόριος ὁ θεόφρων, Δεκαπόλεως γόνος, διὸ μετὰ προθυμίας τούτοις προσέλθωμεν.

Related posts

Ποιοι γιορτάζουν σήμεα 01/04/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29/03/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28/03/2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment