Επικαιρότητα Θρησκεία

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 6 Ιουνίου

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 6 Ιουνίου? Σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου είναι του Αγίου Ιλαρίωνος. Τα ονόματα που γιορτάζουν είναι: Ιλαρίων, Ιλαρίωνας, Ιλαρία, Ιλαριάδα, Λαριάδα

Όσιος Ιλαρίων

Ο Όσιος Ιλαρίων γεννήθηκε το 775 μ.Χ. και είχε καταγωγή από την Καππαδοκία. Οι γονείς του: Πέτρος, προμηθευτής άρτου των ανακτόρων και Θεοδοσία, ήταν ευσεβείς και ενάρετοι ανθρώποι και μεγάλωσαν τον γιο τους με τα νάματα της ορθόδοξης πίστης.

Όταν ενηλικιώθηκε για να ακολουθήσει το δρόμο της αρετής και της άσκησης πήγε στο μοναστήρι της Ξηρονησίας, στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί αφοσιώθηκε ψυχή και σώματι στην άσκηση, την αυστηρή νηστεία, τη σιωπή και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Αργότερα και αφού πήγε στη Μονή Δαλμάτων, έγινε μεγαλόσχημος. Παρέμεινε εκεί μια δεκαετία σαν κηπουρός και γρήγορα έγινε παράδειγμα άσκησης, ταπεινοφροσύνης και μεγαθυμίας για όλους τους αδερφούς. Όλοι αυτοί παμψηφεί τον ανέδειξαν ηγούμενο της Μονής.

Όταν ξέσπασε η Εικονομαχία ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος, με τον ασεβή πατριάρχη Θεόδοτο το Μελισσηνό, προσπάθησαν, ανεπιτυχώς να κάμψουν το αγέρωχο πνεύμα του Οσίου. Εκείνος όρθωσε το ανάστημα του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τότε άρχισε ο διωγμός του. Επί 8 χρόνια υπέστη περιορισμόυς σε απομακρυσμένες Μονές, φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς και εξορίες.

Άντεξε όμως τις ταλαιπωρίες ως “πιστός στρατιώτης του Ιησού Χριστού” ευχαριστώντας και δοξάζοντας τον δωρεοδότη Κύριο που τον αξίωσε να μείνει αλύγιστος στις επάλξεις του αγώνα. Μετά το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, επέστρεψε στη Μονή του, έζησε τρία ακόμη χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 70 ετών, το 845 μ.Χ.

Related posts

Εορτολόγιο 16/04/2024: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Arcadia Spot NG

Εορτολόγιο 15/04/2024: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Arcadia Spot KP

Εορτολόγιο 13/04/2024: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Arcadia Spot KP

Leave a Comment