Top News Επικαιρότητα Επιχειρείν Οικονομικά

Πρόγραμμα Σπίτι μου: Από σήμερα οι αιτήσεις για την χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους

Επιδότηση 40% για ανακαίνιση σε κλειστά ακίνητα

Πρόγραμμα Σπίτι μου: Από σήμερα την Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων σε νέους για την απόκτηση οικίας. Μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ στην διεύθυνση dypa.gov.gr μπορούν νέοι να πληροφορηθούν και να υποβάλουν αιτήσεις. Συγκεκριμένα αφορά νέους 25-39 ετών για φθηνά στεγαστικά δάνεια ή ακόμα και άτοκα για πολύτεκνους.

Το Πρόγραμμα Σπίτι μου

Το μέγιστο ποσό του δανείου φτάνει έως τα 150.000 ευρώ. Μπορεί να χρηματοδοτήσει αγορά ακινήτου που έχει αξία μέχρι 200.000 ευρώ.

Η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια και το επιτόκιο επιδοτείται κατά 75%. Βασικό είναι πως δεν απαιτείται εγγυητής για το δάνειο.

Το κατώτατο όριο εισοδήματος είναι στα 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα πιο υψηλό είναι το όριο εισοδήματος για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Συγκεκριμένα ορίζεται στα 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμους και από εκεί και πέρα παίρνει προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι 27.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρω για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

Τα οφέλη των νέων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων

Το Πρόγραμμα Σπίτι μου διαθέτει πέντε βασικά πλεονεκτήματα για τους ωφελόυμενους:

  • Για αρχή χαμηλότερη δόση για αποπληρωμή του δανείου. Το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ και άρα το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους τα δάνεια χορηγούνται άτοκα με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ. Άρα εν τέλει το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου επιτοκίου για τις απλές περιπτώσεις απ’ότι θα χρέωναν κανονικά οι τράπεζες. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν υπάρχει επιτόκιο αφού είναι μηδενικό.
  • Δεύτερον οι ιδιώτες χρειάζεται να διαθέσουν ακόμα μικρότερο κεφάλαιο εκτός δανείου αφού τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σε απλά στεγαστικά δάνεια η συνήθης τραπεζική πρακτική είναι το δάνειο να καλύπτει το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
  • Τρίτον είναι πιο προσιτά για νέους και ζευγάρια. Τα χαμηλά κριτήρια εισοδημάτων που ξεκινούν από 10.000 ευρώ δύσκολα θα πληρούσαν κανονικά τα τραπεζικά κριτήρια.
  • Τέταρτον με τον νόμο 128/75 τα δάνεια απαλλάσσονται από την εισφορά 0,12%.
  • Tέλος Με το Πρόγραμμα Σπίτι μου τα έξοδα φακέλου καλλύπτονται από το ίδιο το πρόγραμμα για κάθε δανειολήπτη.

Τα υπόλοιπα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Κάλυψη”. Το πρόγραμμα αυτό αφορά μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεση τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Μετά ακολουθεί η κοινωνική αντιπαροχή. Αυτό αποσκοπεί στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλο ενοίκιο. Τέλος είναι το “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” το οποίο επιδοτεί την ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών για διάθεση τους στην συνέχεια προς ενοικίαση.

Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στην υποβοήθηση των νέων, νέων ζευγαριών και ευάλωτες ομάδες πολιτών. Οι δράσεις των προγραμμάτων θα αφορούν 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 137.000 δικαιούχοι. Οι δικαιούχοι θα αποκτήσουν προσιτή οικία υψηλών προδιαγραφών. Σημαντικό είναι πως μαζί με αυτές τις δράσεις θα αυξηθεί η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των δανείων

Τα δάνεια αυτά αφορούν την αγορά πρώτης κατοικίας. Καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με μέγιστο όριο τις 150.000 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής είναι έως 30 έτη, δεν υπάρχει περίοδο χάριτος και το επιτόκιο τους είναι είτε χαμηλό είτε μηδενικό.

Τα αρχικά επιτόκια (που τους αφαιρείται η επιδότηση που προβλέπει το πρόγραμμα) όπως ανακοινώθηκαν από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Το επίπεδο αναφοράς Euribor αυτή την περίοδο κυμαίνεται κοντά στο 3%.

Οι κατηγορίες ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Με το άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239) το Πρόγραμμα Σπίτι μου υποστηρίζει δάνεια για ακίνητα που:

  • Θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία.
  • Έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ (όπως αποτυπώνεται αυτή στο συμβόλαιο αγοράς).
  • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
  • Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη κατά τον χρόνο της αγοράς που προκύπτει από την άδεια κατασκευής.
  • Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με αυτό το όριο αξίας και αυτό το ύψος δανείου?

Στην έρευνα που έγινε στην Αθήνα υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων που να πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Την έρευνα αυτή πραγματοποίησε δίκτυο μεσιτικών γραφείων. Σύμφωνα με την έρευνα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ αποτελούν το 60% του συνόλου στο κέντρο, 74% στα δυτικά προάστια, 59% στον Πειραιά, 19% στα νότια, 5% στα βόρεια και 38% στα ανατολικά προάστια.

Προφανώς οι αξίες ποικίλλουν ανά περιοχή και πόλη. Αυτό σημαίνει πως με τα ίδια χρήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να αγοράσουν μεγαλύτερο ή νεότερο σπίτι με την μετακίνηση τους σε άλλη περιοχή. Τελικά το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων δημιουργήθηκε με κοινωνικά κριτήρια καθώς και με την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Ποιοί δικαιούνται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα το δικαιούνται άτομα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από 25 έως 39 ετών, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης εφόσον ένας εκ των δύο είναι στην κατάλληλη ηλικία. Επίσης πρέπει να μην διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και να ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Πίνακας των εισοδηματικών κριτηρίων

Τι σημαίνει πως οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διαθέτουν “ακίνητο κατάλληλο για κατοικία”

Οι δικαιούχοι είναι επιλέξιμοι μόνο στην περίπτωση που δεν κατέχουν στα περουσιακά τους στοιχεία ακίνητο κατάλληλο για χρήση κατοικίας.

Κατάλληλα για κατοικία θεωρούνται ακίνητα τα οποία κατά την περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου έχουν μέγεθος άνω των 50 τ.μ. Για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. συμπεριλαμβανόμενων και κυοφορούμενων τέκνων κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Επιπροσθέτως κατάλληλο θεωρείται ακίνητο στο οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι σε καθεστώς συνιδιοκτησίας με ποσοστό πάνω από 50% και διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα είτε επικαρπία. Το ακίνητο επίσης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος.

Προϋπολογισμός του προγράμματος και πόσοι μπορούν να ενταχθούν

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ (με πιθανότητα διπλασιασμού σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων) και προέρχονται από την ΔΥΠΑ που καταβάλλει 375 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του 75% του κεφαλαίου των δανείων και το υπόλοιπο 25% που ανέρχεται σε 125 εκατομμύρια από τις εμπορικές τράπεζες. Επίσης θα υπάρξει και επιπρόσθετο ποσό από την ΔΥΠΑ για την κάλυψη των επιδοτούμενων τόκων και διαχειριστικών αμοιβών.

Τι γίνεται με τα επιτόκια και σε ποιές περιπτώσεις τα δάνεια είναι άτοκα

Για το 75% του δανείου το επιτόκιο είναι μηδενικό. Για το υπόλοιπο 25% του κεφαλαίου δηλαδή το μέρος που παρέχεται από την Τράπεζα θα εφαρμόζεται το επιτόκιο που ανακοίνωσε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Η μονομερής αλλαγή της ανώτατης τιμής περιθωρίου επιτοκίου προς τα πάνω δεν θα είναι επιτρεπτή.

Ο πίνακας με τα προσφερόμενα επιτόκια από τις συμμετέχουσες Τράπεζες:

Τα δάνεια αυτά παρέχονται χωρίς την εισφορά 0,12% κατά τον νόμο 128/75.

Το επιτόκιο του δανείου θα επιδοτείται κατά 100% καθόλη την διάρκεια του δανείου για τις εξής ειδικές περιπτώσεις:

Νέα ζευγάρια που έχουν τρία ή παραπάνω παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Νέοι ή νέα ζευγάρια που κατά την διάρκεια αποπληρωμής του δανείου γίνουν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι. Η επιδότηση θα ξεκινά μετά την κατάθεση στην Τράπεζα των απαιτούμενων δικαιολογητικών σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης στην κατηγορία τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών και φυσικά θα αφορά το υπόλοιπο διάστημα αποπληρωμής του δανείου.

Οι προύποθέσεις για την επιδότηση επιτοκίου ελέγχονται με βάση τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων που απο τυπώνονται στα καταβεβληθέντα δικαιολογητικά. Όταν γίνεται η αίτηση επιδότησης επιτοκίου ζητείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Σχετικά με την ηλικία των τέκνων εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Τι γίνεται με τα διαχειριστικά κόστη και από ποιόν καλύπτονται

Το κόστος διαχείρισης του δανειακού φακέλου, που περιλαμβάνει όλα τα πάγια και εφάπαξ έξοδα του δανειακού φακέλου των τραπεζών για τη διαχείριση και έλεγχο επιλεξιμότητας των ωφελούμενων,  καταβάλλεται από το Πρόγραμμα κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Ο Τελικός Αποδέκτης δεν επιβαρύνεται επιπλέον για τα έξοδα φακέλου.

Τα έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου για την αγορά του βαρύνουν τον δανειολήπτη και αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Μονομερής αλλαγή των λοιπών εξόδων προς τα πάνω δεν είναι επιτρεπτή

Λοιπά έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του ακινήτου όπως, δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου, τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης, έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών, την περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών, έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, έξοδα άρσης προσημείωσης, θα καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.

Μπορεί κάποιος να κάνει πρόωρη εξόφληση?

Οι νέοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν μερική ή συνολική εξόφληση του δανείου και πριν την ημερομηνία λήξης του χωρίς κάποια ποινή ή επιβάρυνση.

Υπάρχει περιορισμός στην αξία του ακινήτου και από την εκτίμηση της τράπεζας

Αν ο μηχανικός της τράπεζας εκτιμήσει το ακίνητο πάνω από τις 200.000, αλλά ο ενδιαφερόμενος νέος έχει συμφωνήσει να το αγοράσει στις 200.000 και κάτω, τότε υπερισχύει το συμβόλαιο αγοράς και δεν απορρίπτεται ως επιλέξιμη κατοικία.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ο πωλητής του ακινήτου

Ο πωλητής απαγορεύεται να είναι συγγενής του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού είτε εξ’αίματος είτε εξ’αγχιστείας Α’ ή Β’ βαθμού. Απαγορεύεται επίσης να είναι πρόσωπο που να συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος και της πατρικής και μητρικής του οικογένειας και του συζύγου ή μέρους του συμφώνου συμβίωσης, ή πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, όπως προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ (189/2023 B’ 1180, όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 34221/2023 Β’ 2018).

Η διευκρίνιση της ακραία ηλικιακής περίπτωσης συμμετέχοντα των 39 χρόνων

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 39ο έτος της ηλικίας τους, αλλά όχι το 40ο έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Επομένως, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι 39 ετών και ενός μηνός έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Τι γίνεται σε περίπτωση συζύγων ή προσόπων που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης? Τι γίνεται αν αυτός που είναι μέσα στα ηλικιακά κριτήρια δεν είναι ο κάτοχος του εισοδήματος? Στο όνομα ποιού θα γίνει σε αυτή την περίπτωση?

Περίπτωση 1: Έγγαμος και η αγορά γίνεται και από τους δύο.

Περίπτωση 2: Έγγαμος και η αγορά γίνεται μόνο από αυτόν που είναι εντός του ηλικιακού κριτηρίου, αλλά είναι εκτός εισοδηματικών κριτηρίων.

Περίπτωση 3: Έγγαμος αλλά η αγορά γίνεται μόνο από αυτόν που δεν καλύπτει το ηλικιακό κριτήριο, αλλά καλύπτει το εισοδηματικό κριτήριο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για όλες τις περιπτώσεις αξιολογείται το οικογενειακό εισόδημα, είτε κάνουν κοινή είτε χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ο αιτών πρέπει να πληροί υποχρεωτικά το ηλικιακό όριο.

Τι γίνεται με την υποβολή Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτου (Ε9) και Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ του τελευταίου έτους. Αν δεν διαθέτει κάποιος ακίνητο μπορεί να εκτυπώσει τέτοια δικαιολογητικα?

Εκτυπώνεται πιστοποιητικό (από το taxisnet) στο οποίο αναφέρεται ότι δεν γίνεται σχετική δήλωση και υποβάλλεται από τον αιτούντα μαζί με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986.

Υπάρχει ανάγκη ελέγχου για το αν το προς αγορά ακίνητο καλύπτει την στεγαστική ανάγκη του δικαιούχου?

Το προς αγορά ακίνητο θα είναι πρώτη κατοικία.  Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί το ακίνητο ορίζονται στο άρθρο 4 του ν 5006/2022 και αναφέρονται ρητώς στην απάντηση της ερώτησης νο 4.

Τα κριτήρια καταλληλόλητας που σχετίζονται με την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης ισχύουν μόνο για τα υφιστάμενα ακίνητα ιδιοκτησίας του αιτούντα.

Ποιός ο τρόπος υποβολής αίτησης χρηματοδότησης των ενδιαφερόμενων για τη λήψη δανείου στο πλαίσιο του Προγράμματος?

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση σε συνεργαζόμενη με το Πρόγραμμα τράπεζα της επιλογής τους, προκειμένου να κριθεί κατά αρχήν η επιλεξιμότητά τους. Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων, ακολουθείται η συνήθης διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης στεγαστικού δανείου.

Υπάρχει δέσμευση χρόνου από την τράπεζα για να ενημερώσει τον αιτούντα για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της αίτησης?

Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας καθώς και των δικαιολογητικών που έχουν ζητηθεί για κάθε αιτούντα και σε περίπτωση που αυτά πληρούνται, αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος με βάση τους σχετικούς εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι του δανείου εντός 60 ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την αίτηση.

Ποιό το διάστημα ισχύς της οικονομικής προέγκρισης που έλαβε ο ενδιαφερόμενος και τι πρέπει να πράξει στην συνέχεια για την ολοκλήρωση του αιτήματος?

Η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα. Εντός του διαστήματος αυτού ο αιτών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου, το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή στην οποία προτίθεται να το αγοράσει, και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε η τράπεζα να ολοκληρώσει  τον απαραίτητο έλεγχο. Εφόσον η εν λόγω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει.

Χρονικοί περιορισμοί για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και για την εκταμίευση του δανείου

Ναι, η υπογραφή της σύμβασης του δανείου και η εκταμίευση του συνολικού ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει από τον ενδιαφερόμενο εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ. Σε περίπτωση που το ανωτέρω διάστημα παρέλθει άπρακτο, η ενταγμένη αίτηση απεντάσσεται από το Χαρτοφυλάκιο. Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρξει επιβεβαιωμένη καθυστέρηση μετεγγραφής του ακινήτου δύναται ο ενδιαφερόμενος να αιτηθεί παράταση του χρόνου υπογραφής Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη και Εκταμίευσης κατά δύο επιπλέον μήνες κατ’ ανώτατο, εφόσον η σχετική αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός της προθεσμίας των έξι μηνών.

Επιτρέπεται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση σε πάνω από μία τράπεζα?

ΝΑΙ. Στην περίπτωση αυτή βέβαια ο αιτών επιβαρύνεται με το κόστος του κάθε διενεργούμενου Νομικού και Τεχνικού ελέγχου του ακινήτου. Ωστόσο η έγκριση και η αντίστοιχη δέσμευση ποσού θα γίνει επί μιας αιτήσεως.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι

Α1. ΗΛΙΚΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ:

1. Πιστοποιητικό γέννησης. Ή

2. Αντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας.

Α2. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί όχι νωρίτερα από ένα (1) μήνα πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση δανείου.

2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι ασκεί εν τοις       πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, (σε περιπτώσεις μονογονεϊκής οικογένειας).

3.Αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης η άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις.

Β. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ  ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1α.Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1), του τελευταίου φορολογικού έτους αιτούντος.

1β.Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1), του τελευταίου φορολογικού έτους συζύγου/ συμβίου αιτούντος.

Ή

2α. Εκκαθαριστικό Σημείωμα/Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους αιτούντος.

2β.Εκκαθαριστικό Σημείωμα/Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους συζύγου/ συμβίου αιτούντος.

Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου  ο ένας εκ των δυο.

Γ. ΥΠΑΡΞΗ Ή ΜΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ  ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

1α. Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους

1β. Ή Εκτύπωση από taxisnet ότι δεν υφίστανται δηλώσεις στοιχείων ακινήτου (Ε9)

1γ. . Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.

2α. Έντυπο Ε3-Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα του αιτούντος

2β.Βεβαίωση του εργοδότη που αποδεικνύει τον τόπο επαγγελματικής απασχόλησης.

3. σε περίπτωση κυοφορίας σχετική ιατρική βεβαίωση

Δ.  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται στα κατατεθειμένα δικαιολογητικά είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Related posts

ΔΥΠΑ: Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και τον Ιανουάριο

Arcadia Spot GZ

ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ : Ποιοι πάνε ταμείο σήμερα 29 Δεκεμβρίου

Arcadia Spot GZ

Πληρωμές 27-29 Δεκεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ.

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment