Ελλάδα Επικαιρότητα Επιχειρείν Οικονομικά

Πρώτη η Ελλάδα σε διανυκτερεύσεις Airbnb

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σχετικά με την αύξηση σε διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα η έρευνα διεξάχθηκε ανάμεσα σε είκοσι ευρωπαϊκές χώρες. Η αύξηση το Φεβρουάριο του 2023 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν της τάξεως του 60%. Δεύτερη η Νορβηγία με αύξηση 52,7% και τρίτη η Πορτογαλία με αύξηση 44,1%.

Την έρευνα έκανε η εταιρεία AirDNA όπου μάλιστα έδειξε πως η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 7%. Αυτό δείχνει την επιθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων να εκμεταλλευτούν την παρατεταμένη υψηλή τουριστική περίοδο. Οι διαθέσιμες λίστες στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 2% σε σύγκριση με το 2019. Τέλος η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές κατά 26% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.

Οι θετικές προβλέψεις της AirDNA

Σύμφωνα με την AirDNA προβλέπεται μια τουριστικά ισχυρή άνοιξη και μια ακόμα περισσότερο ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν για τον κλάδο των Airbnb. Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται αυξημένος κατά 32,8% σε σχέση με πέρυσι και 24,5% σε σύγκριση με το 2019. Και οι είκοσι χώρες της έρευνας (εκτός της Δανίας) τείνουν προς διψήφια αύξηση των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου. Οι μελλοντικόι επισκέπτες είναι πρόθυμοι να εξασφαλίσουν τα καλοκαιρινά τους καταλύματα από πολύ νωρίτερα. Οι κρατήσεις για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο είναι αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με το 2019.

Η Ελλάδα έχει την πέμπτη υψηλότερη ανάπτυξη για τους επόμενους έξι μήνες. Η αύξηση αυτή θα είναι πάνω από 50% στις διανυκτερεύσεις το καλοκαίρι σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Άξιο αναφοράς είναι πως την χρονιά που περασε η Ελλάδα ήταν στην τέταρτη θέση μεταξύ των είκοσι ευρωπαϊκών χωρών. Η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2021, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%). Η Ελλάδα είχε ποσοστό ανόδου κοντά στο 57%.

Leave a Comment