Top News Ελλάδα Επικαιρότητα

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου έφυγε από τη Ζωή ο Νίκος Ξυλούρης

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου έφυγε από τη Ζωή ο Νίκος Ξυλούρης

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου έφυγε από τη Ζωή ο Νίκος Ξυλούρης.

Νίκος Ξυλούρης: Η Ζωή και η Κληρονομιά του

Ο Νίκος Ξυλούρης, γνωστός και ως “Ψαρονίκος” ή “Αρχάγγελος της Κρήτης”, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης. Προερχόταν από μία οικογένεια με μακρά μουσική παράδοση και αρκετούς λυράρηδες.

Πρώιμη Ζωή και Καριέρα

Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους. Σε νεαρή ακόμα ηλικία, με τη βοήθεια του δασκάλου του, κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια.

Επιτυχία και Αναγνώριση

Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο «Ανυφαντού» και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε Αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Οι καταστάσεις όμως πλέον είχαν ωριμάσει και ο κόσμος τον υποστήριζε περισσότερο.

Το Τέλος μιας Εποχής Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου

Ο Νίκος Ξυλούρης έφυγε από τη ζωή στις 8 Φεβρουαρίου 1980, στις 4 το πρωί, σε ηλικία 44 χρόνων. Η είδηση του θανάτου του, πριν από 44 χρόνια, βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο καθώς μαζί με τα μάτια του έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του κρητικού αλλά και του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Νίκος Ξυλούρης θα μείνει για πάντα στην καρδιά του ελληνικού λαού ως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στην διάσωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.

Related posts

Σαν σήμερα… 13/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα… 12/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα τα Δωδεκάνησα εντάχθηκαν στην Ελλάδα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment