Δήμος Τρίπολης Επικαιρότητα Τοπικά Νέα

ΣΑΟΟ : ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΔΡΥΟΔΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΣΑΟΟ : Πεζοπορία στην Εγκαταλειμμένη Σιδηροδρομική

ΣΑΟΟ : ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΔΡΥΟΔΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ. Πενήντα πεζοπόροι του ΣΑΟΟ, περίπου άλλοι τόσοι του Ευκλή Καλαμάτας και εικοσιπέντε του ΕΟΣ Σπάρτης είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, σε μια εξόρμηση που σχεδίασε και οργάνωσε ο ΣΑΟΟ, την Κυριακή 3 η Δεκεμβρίου 2023.


Ξεκινώντας από τους Χράνους της Μεγαλόπολης, η πολυπληθής ομάδα κατέβηκε προς το ρέμα της Αγίας Θεοδώρας και περνώντας απέναντι ανηφόρησε στην πετρόκτιστη σιδηροδρομική γέφυρα Σαφλά (3 χλμ. περίπου). Από το σημείο αυτό η πορεία έγινε πάνω στις σιδηροτροχιές. Διαβήκαμε και άλλες γέφυρες, πετρόκτιστες και σιδερένιες, σήραγγες, τον κατεστραμμένο σταθμό του Ίσαρη και καταλήξαμε πάλι στους Χράνους (10 χλμ. περίπου). Δυστυχώς, η σιδηροδρομική γραμμή έχει πλήρως εγκαταλειφτεί και έχει αφεθεί στην τύχη της, μολονότι δαπανήθηκαν μερικές δεκάδες εκατομμύρια για την ανακατασκευή και ανακαίνισή της, από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα, αφού έπαψε να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2010, μετά το θανατηφόρο δυστύχημα του Αχλαδόκαμπου. ΣΑΟΟ : ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΔΡΥΟΔΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ


Το τμήμα που περπατήσαμε είναι ίσως το ομορφότερο του δικτύου της Πελοποννήσου. Διέρχεται από τα πανέμορφα δρυοδάση της Μεγαλόπολης, τα οποία υπέστησαν τεράστια καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007, που έπληξε την Πελοπόννησο, και τις πλημμύρες του Νοεμβρίου που ακολούθησαν. Η δύναμη της φύσης, όμως, έχει αρχίσει να αποκαθιστά την καμένη χλωρίδα και δείχνει σημάδια εμφανούς αναγέννησης. Τα τραύματα, παρόλα ταύτα, είναι εμφανή. ΣΑΟΟ : ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΔΡΥΟΔΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ


Μετά την απολαυστική αυτή διαδρομή μεταβήκαμε με τα λεωφορεία στον παραδοσιακό οικισμό του Λεονταρίου και ανηφορίσαμε στο μεσαιωνικό κάστρο του, όπου έγινε μια σύντομη ξενάγηση. Επιστέφοντας στον οικισμό επισκεφτήκαμε τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Related posts

ΣΑΟΟ : διήμερο στον Ταΰγετο, Σάββατο – Κυριακή 23-24/3/2024

Arcadia Spot GZ

Μια εντυπωσιακή εξόρμηση πραγματοποίησε ο ΣΑΟΟ με τη συμμετοχή 50 και πλέον ορειβατών, την Κυριακή 03/03/2024 στο Μαίναλο!

Arcadia Spot GZ

ΣΑΟΟ : Ορειβασία στο ελατοσκέπαστο Δυτικό Μαίναλο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment