Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Σαρωτικές αλλαγές στην ασφάλιση και την απασχόληση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Προθεσμία έως 20 Μαρτίου για Υποβολή Προσφορών στον Διαγωνισμό Ψηφιοποίησης Μαθημάτων της ΔΥΠΑ

Σαρωτικές αλλαγές στην ασφάλιση και την απασχόληση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στην ανάρτηση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής σημαντικές αλλαγές:

  • Επιδόματα: Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών. Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σαρωτικές αλλαγές στην ασφάλιση
  • Επίδομα μητρότητας: Το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ επεκτείνεται για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ.
  • Ενεργός ΑΜΚΑ και υγειονομική περίθαλψη: Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή. νέο νομοσχέδιο
  • Αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας: Τόσο η Επιθεώρηση Εργασίας όσο και οι ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεξάγουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα για υποδηλωμένη εργασία. Στόχος είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου και η προώθηση της νόμιμης απασχόλησης.
  • Ασφάλιση των φοιτητών κατά την πρακτική άσκηση: Οι φοιτητές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση θα ασφαλίζονται για τον κίνδυνο ατυχημάτων και για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Εισοδηματικές προϋποθέσεις για παροχές προς ανέργους: Η μοριοδότηση του κριτηρίου της ανεργίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο θα αφορά μόνο σε ανέργους και αναζητούντες εργασίας που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης.
  • Σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων: Οι επιδοτούμενοι άνεργοι που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, θα μπορούν να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σαρωτικές αλλαγές στην ασφάλιση
  • Εξαιρέσεις στο δηλούμενο εισόδημα για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα εξαιρείται το ειδικό βοήθημα που χορηγείται σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική πολιτική της χώρας.

Related posts

ΔΥΠΑ: Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και τον Ιανουάριο

Arcadia Spot GZ

ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ : Ποιοι πάνε ταμείο σήμερα 29 Δεκεμβρίου

Arcadia Spot GZ

Πληρωμές 27-29 Δεκεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ.

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment