Επικαιρότητα Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από την 1η Μαΐου

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από την 1η Μαΐου

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από την 1η Μαΐου

Από την 1η. Μαΐου 2024, τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εθνικής. Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι απαραίτητες ρυθμίσεις θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί από την 1η. Μαΐου. Ενώ αρχικός στόχος ήταν η ενεργοποίηση της πλατφόρμας νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου, τελικά η υλοποίηση μετατέθηκε για τον Μάιο. Σκοπός της καθυστέρησης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι η διευκόλυνση των ιδιοκτητών οχημάτων σε ακινησία, ενόψει των εκλογών.

Πώς λειτουργεί:

  • Επανακυκλοφορία για Ορισμένο Χρόνο: Ιδιοκτήτες οχημάτων σε ακινησία μπορούν να επανακυκλοφορήσουν το όχημά τους για ένα ή περισσότερους μήνες, πληρώνοντας το αντίστοιχο 1/12 ή 1/6 ή 1/4 κ.ο.κ. των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με το επιθυμητό διάστημα.
  • Μία Φορά το Έτος: Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
  • Άμεση Επανακινησία: Μετά τη λήξη του διαστήματος κίνησης για το οποίο έχουν πληρωθεί αναλογικά τέλη, το όχημα οφείλει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου.
  • Συμπλήρωμα Υπόλοιπου Ποσού: Σε περίπτωση που ο κάτοχος επιθυμεί να κυκλοφορήσει το όχημα για μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικά επιλεγμένο, οφείλει να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ένα όχημα σε ακινησία βρεθεί να κινείται, ο ιδιοκτήτης του θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Η αίτηση για άρση ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ.

Leave a Comment