Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Τα σενάρια αύξησης στον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Απρίλιο θα υπάρξουν αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και σε συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από 57 ευρώ τον μήνα έως και 67 ευρώ τον μήνα.

Η πιθανότερη ημερομηνία γνωστοποίησης του νέου μισθού θα είναι λογικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα συστήματα τους εγκαίρως. Αυτή η αύξηση θα έχει ως τελικό ευνοούμενο 650.000 εργαζομένους και θα εφαρμοστεί απο 1η Απριλίου 2023.

Τα δύο σενάρια

Το πρώτο σενάριο είναι να γίνει αύξηση της τάξεως του 7,75% δηλαδή νέος μισθός κοντά στα 770 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει αύξηση της τάξεως του 9,6% δηλαδή νέος μισθός κοντά στα 780 ευρώ.

Οι εργοδότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για “ταβάνι ασφαλείας” σε αυτές τις αυξήσεις για να μπορούν να τις υποστηρίξουν και οι επιχειρήσεις χωρίς να προβούν σε απολύσεις και να εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικές. Με την σειρά της καμπανάκι κινδύνου χτυπάει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα προτείνει η αύξηση στον κατώτατο μισθό να έχει ένα εύρος από 3% έως 5% την 1η Απριλίου 2023 καθώς έμμεσα στην αύξηση θα συμβάλλει και η επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023.

Με λίγα λόγια η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι δεν πρέπει με αυτές τις αυξήσεις να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ή και η σταθερότητα των τιμών. Σύμφωνα με δική της έρευνα και υπολογισμούς αναφέρει ότι το ποσοστό αύξησεις που μπορεί να γίνει χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ανταγωνιστικότητα είναι της τάξης του 1,7%. Άρα εν τέλει με την αύξηση 3%-5% η ΤτΕ προτείνει μια λύση σε μέσο έδαφος.

Ελάχιστα διαφορετική αύξηση στον κατώτατο μισθό από την ΤΤΕ προτείνει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΒ προτείνει ως λογική αύξηση μία αύξηση 4%-6%. σε συνδυασμό μείωσης κόστους εισφορών εργαζομένων. Ο ΙΝΣΕΤΕ προτείνει με την σειρά του αύξηση 5,5%. Η πιο ευνοϊκή πρόταση που κατατέθηκε είναι της ΓΣΕΒΕΕ, η αύξηση που προτείνει είναι 8%-10% σε συνδυασμό με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το κόστος της αύξησης πιο εύκολα. Τέλος η ΓΣΕΕ προτείνει την τοποθέτηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ καθώς και επαναφορά των τριετιών.

Related posts

Υπουργικό Συμβούλιο : Την Παρασκευή η ανακοίνωση νέου κατώτατου μισθού

Arcadia Spot GZ

Κατώτατος Μισθός : Την ερχόμενη Τετάρτη θα ληφθεί η τελική απόφαση

Arcadia Spot GZ

Νέος κατώτατος μισθός : Πότε αναμένεται η ανακοίνωση του

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment