Επικαιρότητα Σαν Σήμερα

Τι έγινε σαν σήμερα 10 Μαϊου?

san-simera

Τι έγινε σαν σήμερα 10 Μαϊου? Αυτό θα απαντήσουμε σήμερα παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θανάτους που έλαβα χώρα στις 10 Μαϊου.

Γεγονότα

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική-παράδεισο σήμερα των υπεράκτιων εταιρειών-και τα ονομάζει Λας Τορτούγκας, εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.

1859: Συγκρούσεις σημειώνονται στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας(Σκιαδικά).

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξί νεφρό του. Η εγχείρηση έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόνο ένα τοις χιλίοις.

1933: Φοιτητές μέλη του Ναζιστικού Κόμματος καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν “αντιγερμανικα¨.

1956: Εκτελούνται από τις Βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραόλης και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντας υπέρ της Ενώσεως.

2010: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήσεις

1899: Φρέντ Αστέρ, αμερικάνος χορευτής και ηθοποιός.

1905: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης.

1960: Μπόνο Βοξ ή Μπόνο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πολ Ντέιβιντ Χιούζον, ιρλανδός τραγουδιστής των U2.

Θανάτοι

1556: Λέοναρντ Φουξ, γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομα του στο φυτό Φούξια.

1995: Γιώργος Κανδύλης, έλληνας πολεοδόμος και αρχιτέκτονας.

2009: Διαμαντής Πατέρας, έλληνας εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, πατέρας του πρώην προέδρου του ΠαναθηναΪκού Νικόλα Πατέρα.

Leave a Comment